Härkäpapu-kasvislasagne
Viimeisimmällä Prisma-reissulla käteen osui härkäpapurouhepaketti. Olin lukenut joskus jotakin tuotteesta, mutta testaaminen oli jäänyt aina ajatuksen tasolle. Tuumasta toimeen siis! Paketti lupasi tuotteesta löytyvän 47% proteiinia, oikein oiva lisä kasvissyöjän ruokavalioon. Härkäpapurouhetta ei myöskään tarvitse keittää tai turvottaa kuten soijarouhetta. Eikä sen terveysvaikutuksista tai -haitoista (kai) kiistellä samalla tavalla. Paketti kertoi härkäpavun olevan yksi vanhimmista viljelykasveistamme eikä oikeastaan papu, vaan virna. Nytpä tiedetään sitten sekin.
Koska raivoisa googletus ei antanut yhtään mielenkiintoista osumaa, päätin kokeilla rouhetta kasvislasagneen. Tiedättekö, se kätevä ruoka, mikä tehdään uhmaikäisen taaperon roikkuessa lahkeessa? Eihän se ole yhtään monimutkaista, ihan vaan tomaattikastike, valkokastike ja koko homman kokoaminen.
Lopputulos oli aavistuksen jauhoinen. Tykkään soijarouheen suutuntumasta huomattavasti enemmän, kuin tämän härkäpapurouheen. Mies ei ollut yhtä negatiivinen. Ehkä sillä oli vaan kamala nälkä? Proteiinilisänä varmasti kelpo, mutta ainakaan tämän perusteella en vielä kehuisi miksikään gourmet-tuotteeksi.
Ainekset:
tomaattikastike:
punasipuli
1-2 porkkanaa
puolikas kesäkurpitsa
1-2 valkosipulinkynttä
3 dl härkäpapurouhetta
1 prk (370g) tomaattimurskaa
1 prk (370 g) paseerattua tomaattia
ruukku tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria, chiliä, sokeria
valkokastike:
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
pussi (150 g) juustoraastetta
suolaa, muskottia
kolme kerrosta lasagnelevyjä (vuoan koosta riippuen 9-12 kpl)
Freesaa pannulla sipuli ja puristettu valkosipuli. Heitä sekaan raastettu porkkana ja kuutioitu kesäkurpitsa ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska ja paseerattu tomaatti ja ripaus sokeria taittamaan tomaatin kirpeyttä. Lisää loput mausteet ja anna porista hellalla sen aikaa, kun vaan jaksat odottaa. Tomaattikastikehan on sitä parempi, mitä kauemmin se saa kiehua. Lisää lopuksi härkäpapurouhe.
Seuraavaksi tehdään valkokastike. Sulata kattilassa voi ja heitä sekaan vehnäjauhot. Anna kiehua hetken ja lisää maito. Sekoita sen verran tiuhaan, ettei pala pohjaan. Lisää mausteet. Kun kastike alkaa paksuuntua, sekoita joukkoon 3/4 juustoraasteesta.
Kokoa lasse laittamalla alimmaiseksi valkokastiketta, sitten lasagnelevyjä, valkokastiketta, tomaattikastiketta, lasagnelevyjä… Lopuksi viimeiseen kerrokseen lasselevyt, päälle valkokastike ja loppu juustoraasteesta. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoile salaatin kanssa.