Lusikkaleipien jouluversio
Sain yhtenä viikonloppuna pakkomielteen tehdä lusikkaleipiä. Lapsuuden suosikkikeksejä jotka olivat niin työläitä, ettei niitä saanut oikein koskaan. Aloin miettiä, että eihän ne nyt niin työläitä ole, eivätkä oikeastaan olekaan. Työvaiheet voi vaikka tehdä eri päivinä, jos siltä tuntuu. Lähestyvän joulun kunniaksi lusikkaleivät saivat väliinsä granaattiomena-vadelmahilloa ja pyörittelin ne sokeri-kaneliseoksessa. Toimii.
Ainekset:
200 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
Väliin granaattiomena-vadelmahilloa (marketin hyllyltä, sellainen ranskalainen pitkänmallinen lasipurkki) ja sokeri-kaneliseosta.
Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehahtaa. Keitä miedolla lämmöllä noin vartin verran. Voi ei saa palaa, joten sekoittele ja tarkkaile väriä. Kun voi alkaa saada vähän väriä, ota kattila pois liedeltä. Lisää kattilaan sokerit ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää jauhot ja sooda ja sekoita taikinaksi.
Painele taikinaa teelusikan (itse oikaisin ja tein jälkkärilusikalla, mutta lopputulos oli aika reilun kokoiset keksit) pesään ja siitä pellille. Paista lusikkaleipiä 175 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Voitele jäähtyneet lusikkaleivät hillolla ja paina toinen puoli toista vasten. Kierittele lopuksi sokeri-kaneliseoksessa.