Marokkolainen porkkanasalaatti (ja ihana dukkah)
Tiedättekö sen tunteen, kun löytää täydellisen reseptin? Tietää jo lukiessa, että tää on hyvä. Eikä resepti petä. Tämän salaatin ohje on saksittu talteen kevään Etiketti-lehdestä. Salaatti toimii niin kalan, kuin vaikkapa broilerinkin lisukkeena.
Dukkah-mausteseos on sekin monikäyttöinen. Sitä voi käyttää lohen, broilerin tai muun lihan maustamiseen tai ihan vaan ripotella salaatin päälle. Se säilyy hyvin lasipurkissa jääkaapissa eli kannattaa tehdä tupla-annos, kyllä se käytettyä tulee.
Ainekset
300 g uuden sadon hoikkia pikkuporkkanoita
1 prk (noin 2 dl) keitettyjä kikherneitä
3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna (käytin korianteria, koska mies vihaa persiljaa sen kaikissa olomuodoissa)
200 g fetaa palana, ei kuutioina
3 rkl dukkah-mausteseosta
Harissa-sitruunakastike
0,75 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
1 tl harissatahnaa tai muutama kierros chiliä myllystä
1 säilötty pieni sitruuna (tällaista ihmettä ei meidän lähikaupasta löytynyt, joten raastoin vähän sitruunankuorta salaatinkastikkeen sekaan ja hyvä tuli)
Kuori porkkanat. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä ja saaneet vähän väriä pintaansa.
Tee salaatinkastike. Sekoita öljyyn sitruunamehu, hunaja, suola ja harissa. Lisää säilötty sitruuna hienonnettuna. Sekoita hyvin.
Sekoita kastike, porkkanat, huuhdellut kikherneet ja yrtit keskenään. Laita tarjoiluvadille ja murustele päälle feta ja ripottele dukkah-seos.
Dukkah-mausteseos
1 dl kuorellisia manteleita rouhittuina
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
Paahda mantelirouhe kuivalla, kuumalla pannulla vaaleanruskeaksi. Lisää seesamin- ja korianterinsiement ja jatka paahtamista puolisen minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää muut aineet. Anna jäähtyä. Säilytä yli jäänyt mausteseos lasipurkissa jääkaapissa.