Estonian Burger Factory (ehkä paras vegeburgeri ikinä)

 

2015_07_18_15_46_39_OneShot.jpg

Joskus hyvät asiat löytyvät sattumalta. Niin kävi viime lauantain lounaspaikalle Tallinnassa. Illallispaikka oltiin varattu ennakkoon, mutta lounaasta ei ollut mitään hajua. Mies googletteli kaupungin katuruokajuttuja (skene näyttää olevan nousussa Tallinnassakin) ja olis täällä tällainen burger factory, mitä muutama näyttää suosittelevan… Lähdettiin suunnistamaan burgerille.

Vuosi sitten avattu Estonian Burger Factory sijaitsee osoitteessa Pärnu mnt 41a. Ydinkeskustasta sinne on ehkä pari kilometriä. Sää oli huono ja me laiskoja, otettiin taksi Viru-hotellin nurkilta (5,60 €). Seuraavan kerran osataan kävellä perille ja se seuraava kerta todellakin tulee!

2015_07_18_16_07_13_OneShot.jpg

Tilasin vegeburgerin. Ehkä paras vegeburgeri ikinä. Sämpylän välissä oli rapeaksi paistettuja tuoreita kasviksia, punajuurta, iso vuohenjuustokiekko, rucolaa, kurkkua, tomaattia ja vuohenjuustosoosi. Ihan taivaallisen hyvää. Tässä vaiheessa en malta olla lähettämättä terveisiä siihen naapuripitäjän ns. burgeriravintolaan, joka käyttää vegeburgereissa einespihvejä. Tehkää kuulkaa ekskursio lahden toiselle puolen!

Mies tilaa yleensä sitä, minkä saa udeltua tarjoilijalta paikan suosikiksi. Täällä se oli joku pekonia sisältävä burgeri. Hyvä oli sekin ja nythän on niin, että tämä talouden toinen osapuoli on vähän minua krantumpi näissä ruoka-asioissa. Pikainen avokeittiön kyttääminen kertoi, miksi pihvi ja pekoni olivat niin hyviä – ne grillattiin Big green eggillä. Se on kuulemma kova juttu.

Mutta siis peukku tälle ravintolalle. Kannattaa ehdottomasti tsekata!

2015_07_18_15_33_15_OneShot.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma Matkat

Voiko jäätelön tekeminen olla näin helppoa?

012.JPG

Törmäsin kesän alussa käsittämättömältä kuulostavaan jäätelöohjeeseen: purkki kermaa, purkki kondensoitua maitoa ja siinä se. Ei jäätelökonetta. Ei mitään sekoittamisen muistamista kesken pakastamisen. Vain kerman vatkaaminen, ainesten sekoittaminen ja pakastimeen tekeytymään.

Uskomatonta kyllä, se toimii.

Ainekset (kaksi muovista jätskirasiaa)

purkki (n. 400 ml) kondensoitua maitoa
5 dl kuohukermaa
vaniljasokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon kondensoitu maito ja ripaus vaniljasokeria ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Ideoita maustamiseen

soseutettuja mansikoita ja limen raastettu kuori
rouhittu suklaa ja pieneksi pilkotut mintunlehdet
marianne crush -rae
mustikkasurvos ja sitruunan raastettu kuori

Paras rakenne jäätelöön tulee ehdottomasti suklaalla tai muulla kuivalla tavaralla. Soseutetut marjat ja varsinkin limen tai sitruunan mehun käyttäminen tuo massaan lisää nestettä ja se jäätyy tiukemmaksi köntiksi. Tästäkin selviää ottamalla rasian hetki ennen tarjoilua huoneenlämpöön sulamaan.

Mutta hei kannattaa testata – en minäkään uskonut, ennen kuin kokeilin.

Koti Ruoka ja juoma