Juhannuksena

jussi.jpg

Parasta juhannuksena:

Visiitti anopin ja appiukon mökille. Käteeni lyötiin kuoharilasi ja lapsi vietiin saunaan. Käytiin miehen kanssa kaksistaan lenkittämässä koirat kesäisessä maalaismaisemassa. Ei satanut (ihme).

Kylätoimikunnan juhannuskokko. Edellisen kerran olen nähnyt ns. oikean kokon ehkä lapsena? Omassa pihassa viime vuosina poltettuja risukasoja ei nyt lasketa.

Ämpärillinen lupiineja. Miten nämä rikkaruohoina pidetyt kukat voivatkin olla kauniita!

Brita-kakku. Tämän vuoden kuumana uutuutena kakun marenki raidoitettiin sulatetulla suklaalla ja kakku koristeltiin mansikoiden lisäksi suklaamintun lehdillä.

Kuumat juhannustanssit. Tästä osuudesta vastasivat 2-vuotiaat. V ja tyttöystävänsä P ja S. Yksi soitti traktorilla piippolanvaaria (sellainen raivostuttava äänilelu) ja koko jengi tanssi. Eihän sitä voinut nauramatta katsoa.

Paskinta juhannuksena:

Aattona tullut tieto siitä, etten saanut hakemaani työtä. Olisin ihan oikeasti halunnut sen. Erityisen kirvelevän tästä häviöstä teki se, että olen työskennellyt kyseisellä työpaikalla seitsemän (!) vuotta pätkätyöläisenä. Elämä on jne.

 

Suhteet Oma elämä Mieli Lapset

Marenkia, limeä ja lemon curdia

182.JPG

Näyttää haastavalta, mutta valmistuu aika simppelisti. Sitä nämä Kinuskikissan ohjeella tehdyt Merveilleux-leivokset ovat. Jos osaa tehdä marenkia, selvityy tästä haasteesta kuivin jaloin. Koristeeksi sopii muuten limen ja sitruunamelissan lisäksi myös tuoreet mansikat.

Ainekset (12 leivosta):

Marenkikiekot
3 valkuaista
ripaus suolaa
1,5 dl (erikoishienoa) sokeria
1,5 tl vaniljasokeria

Täyte
5 dl vispikermaa
2,5 dl lemon curd -sitruunatahnaa
2 limetin kuoriraaste
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu
100 g tummaa suklaata rouheena
limetin kuoriraastetta
sitruunamelissaa, minttua, mansikoita, mitä ikinä!

Laita valkuaiset ja suola kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että vaahto putoaa. Lisää joukkoon sokerit pienissä erissä ja vatkaa huolellisesti.

Laita valkuaisvaahto isoon pakate- tai pursotuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Pursota pellille leivinpaperin päälle 24 marenkikiekkoa, joiden halkaisija on noin 5 cm. Paista 110 asteessa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. 

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää lemon curd, limetin kuoriraaste ja vaniljakreemijauhe. Laita täyte pursotuspussiin. Pursota täytettä marenkikiekkojen päälle. Paina toinen marenki kanneksi. Pursota täytettä myös reunoille ja levitä lastalla tasaiseksi.

Kierittele reunat suklaarouheessa. Pursota leivoksen päälle vielä täytettä ja ripottele pinnalle limetin kuoriraaste. Koristele sitruunamelissalla tai vaikka tuoreella mansikalla.

Koti Ruoka ja juoma