Marokkolainen porkkanasalaatti (ja ihana dukkah)

009.JPG

Tiedättekö sen tunteen, kun löytää täydellisen reseptin? Tietää jo lukiessa, että tää on hyvä. Eikä resepti petä. Tämän salaatin ohje on saksittu talteen kevään Etiketti-lehdestä. Salaatti toimii niin kalan, kuin vaikkapa broilerinkin lisukkeena.

Dukkah-mausteseos on sekin monikäyttöinen. Sitä voi käyttää lohen, broilerin tai muun lihan maustamiseen tai ihan vaan ripotella salaatin päälle. Se säilyy hyvin lasipurkissa jääkaapissa eli kannattaa tehdä tupla-annos, kyllä se käytettyä tulee.

Ainekset

300 g uuden sadon hoikkia pikkuporkkanoita
1 prk (noin 2 dl) keitettyjä kikherneitä
3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna (käytin korianteria, koska mies vihaa persiljaa sen kaikissa olomuodoissa)
200 g fetaa palana, ei kuutioina
3 rkl dukkah-mausteseosta

Harissa-sitruunakastike

0,75 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl suolaa
1 tl harissatahnaa tai muutama kierros chiliä myllystä
1 säilötty pieni sitruuna (tällaista ihmettä ei meidän lähikaupasta löytynyt, joten raastoin vähän sitruunankuorta salaatinkastikkeen sekaan ja hyvä tuli)

Kuori porkkanat. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia tai kunnes ne ovat napakan kypsiä ja saaneet vähän väriä pintaansa. 

Tee salaatinkastike. Sekoita öljyyn sitruunamehu, hunaja, suola ja harissa. Lisää säilötty sitruuna hienonnettuna. Sekoita hyvin.

Sekoita kastike, porkkanat, huuhdellut kikherneet ja yrtit keskenään. Laita tarjoiluvadille ja murustele päälle feta ja ripottele dukkah-seos.

003.JPG

Dukkah-mausteseos

1 dl kuorellisia manteleita rouhittuina
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa

Paahda mantelirouhe kuivalla, kuumalla pannulla vaaleanruskeaksi. Lisää seesamin- ja korianterinsiement ja jatka paahtamista puolisen minuuttia. Ota pois liedeltä ja lisää muut aineet. Anna jäähtyä. Säilytä yli jäänyt mausteseos lasipurkissa jääkaapissa.

Koti Ruoka ja juoma

Kesän viilein lätsä

tupsuhattu.jpg

V on pipokansaa. Kysyy aina ulos lähtiessä pipoa päähän. Ja on näinä +18 asteen aurinkoisina alkukesän päivinä punainen tukka hiestä märkänä piponsa alla. Mikään kesähattu tai lippis ei kelpaa. Ne nakataan heti päästä eihyvähattu -lausunnon saattelemana. Eikä sitä hattutappelua jaksa kukaan, siis ruuvata hattua yhä uudestaan raivoavan lapsen päähän.

Mutta ongelmapa ratkesi ihan itsestään kun törmäsin Tupsuhattutädin lakkeihin. Tilasin kokeeksi yhden, eihän tässä hattutappelussa ollut mitään menetettävää. Päikkäreiltä herännyt V poimi lakin pöydältä ja länttäsi päähänsä. Kriisi oli sillä erää ohi. 

Ja vähän uskomatonta, mutta V on taapertanut koko viikonlopun pihalla lätsä päässä. Saattaa ottaa sen välillä pois, mutta laittaa takaisin. Onhan lapseni tavallaan oikeassa – on tupsulippis nyt vähän tyylikkäämpi kuin ne pikkulasten kalastajanhatut, mitä olin ostanut. Tosin hienojen lippisten hylkäämisestä olen edelleen vähän katkera.

Tupsuhattutädin lätsissä on sekin hauskaa, että ne ovat kotimaisia. Tehdään asiakkaan toivomasta kankaasta ja tupsun väristä. V:n kokoluokan hattu maksoi posteineen 19,40 euroa. Ei yhtään liikaa kotimaisesta hyvin tehdystä tuotteesta. 

Kannattaa ehkä tilata pian, voisin kuvitella että Täti on kohta ihan täystyöllistetty. Niin ihania nämä tupsuhatut nimittäin ovat.

Perhe Lapset Lasten tyyli