Talvisalaattia aavistuksen ennakkoon

talvisalde.jpg

Kylmenevät illat saavat himoitsemaan talvisalaattia. Se aivan täydellinen Jamie Oliverin salaattiohje, johon tulee sopivasti tulisia uunissa paahdettuja porkkanoita, avokadoa ja erilaisia siemeniä. Ja mainio kastike. Voi sitä tehdä jo nyt, onhan maa jo aamuisin jäässä!

Paahdettuja porkkanoita ja avokadoa salaatissa (noin neljälle)

Ainekset:

500 g porkkanoita
2 tl kokonaisia juustokuminansiemeniä
1-2 kuivattua chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä
4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet riivittyinä (tai kuivattua vastaavasti)
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
3 kypsää avokadoa
punaviinietikkaa
muutama siivu ciabattaa tai paahtoleipää
pari kourallista salaattia (laitoin kourallisen rucolaa ja toisen tammenlehvää)
1,5 dl creme fraichea tai kermaviiliä
4 rkl paahdettuja siemeniä (laitoin auringonkukan -ja seesaminsiemeniä)

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Kuori porkkanat ja halkaise pituussuunnassa jos ne ovat isoja. Keitä porkkanoita suolavedessä noin 10 minuuttia eli melkein kypsiksi. Porkkanoiden kiehuessa sekoita mausteseos: murskaa chilit, kumina, pippuri ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja jatka nuijimista kunnes muodostuu tahna. Lorauta sekaan oliiviöljyä ja vähän viinietikkaa.

Kun porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, siirrä ne pellille ja kaada päälle mausteseos. Laita appelsiinin ja sitruunan puolikkaat vuokaan porkkanoiden viereen, leikkauspinta alaspäin. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Kun paahtuminen on meneillään uunissa, puolita avokadot, poista kivet ja irrottele hedelmäliha varovasti. Leikkaa viipaleiksi ja laita kulhoon. Lisää kypsät porkkanat. Purista appelsiinin ja sitruunan mehut kulhoon, lisää saman verran oliiviöljyä ja pieni luraus punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike porkkana-avokadokulhoon.

Paahda leipäviipaleet paahtimessa, leikkaa kuutioiksi ja lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa salaatit, revi kulhoon ja sekoita. Lusikoi päälle fraichea ja ripottele paahdetut siemenet.

koti ruoka-ja-juoma