Vielä ehtii tehdä chilimanteleita!

WP_20141216_13_51_26_Pro.jpg

Vielä ennättää tehdä ruokalahjoja! Nämä mantelit valmistuvat tuota pikaa ja ovat purkituskunnossa hetken aikaa jäähdyttyään. Kätevä askartelee vanhasta lasipurkista jonkun kivan purkkiloisen, mutta onneksi kaupoissa myydään vaikka miten kivoja erilaisia lasipurkkeja. Omat purkkini tein ihan vaan pestyistä pilttipurkeista spray-maalaamalla kannet mustiksi ja tekemällä etiketit vanhalla kunnon Dymolla. Tähän tyyliin.

Manteleiden perusohje on Maku-lehdestä ja siitä varioimalla saa aikaan erilaisia manteleita. Tässä kaksi ohjetta:

Chilimantelit

3/4 dl vettä
2 dl sokeria
1,5 tl suolaa
5 dl kokonaisia kuorellisia manteleita
3-4 tl chilijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl kanelia
1 tl rosmariinia
1 tl suolaa

Valkosipulimantelit

3/4 dl vettä
2 dl sokeria
1,5 tl suolaa
5 dl kokonaisia kuorellisia manteleita
1 tl chilijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
noin 10-15 tippaa nestemäistä valkosipulia (esim. Poppamies)

1/2 tl kanelia
3 tl rosmariinia
1 tl suolaa

Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun neste alkaa kiehua, lisää mantelit. Nosta lämpöä ja sekoittele noin 5-7 minuuttia eli kunnes neste vähentyy ja muuttuu siirapiksi. Vähennä lämpöä ja lisää keskenään sekoitetut mausteet (ja mahdollisesti valkosipuliuute) ja sekoita huolella.

Levitä mantelit leivinpaperin päälle jäähtymään. Manteleiden jäähdyttyä irrottele toisiinsa tarttuneet mantelit ja purkita.

koti ruoka-ja-juoma