T minus 271 – Ruokapohdintaa ja epävarmuuden tunnetta
Teimme viikonloppuna hieman menuhahmotelmaa häihin eräälle cateringyritykselle, josta olimme saaneet tarjouksen. Mikään ns. valmiista menuista ei oikein uponnut suunnitelmiin sillä tarkoituksena on tarjota susheja ja muutenkin japanilaisvaikutteista ruokaa. Siispä rakensimme ruokalistan, johon otimme elementtejä valmiista menuista ja muokkasimme niistä hieman meille sopivampia. Mutta sitten iski epävarmuus:
– Voimmeko tarjota niinkin erikoista ruokaa kuten japanilaista, joka on perinteisesti ajateltuna hyvinkin kalapainotteista? Ystävä- ja perhepiirissämme on muutama kala-allergikko ja sellaisia jotka eivät syö muuten kalaa.
– Miten lapset? Ruoka on mausteista ja se sisältää vahvoja makuja, saavatko lapset syödäkseen vai pitääkö heille varata lihapullia ja ranskalaisia?
– Ruoka on mausteista ja sisältää vahvoja makuja. Entä jos ihmiset eivät pidä niistä? Chilin olemme pyrkineet karsimaan minimiin, mutta esimerkiksi wasabimajoneesi tarjonnee potkua sitä kaipaaville.
– Listalta puuttuvat ne perinteisimmät vaihtoehdot eli paahtopaisti, leipäjuusto ja keitetyt kasvikset. Ovatko nämä sellaisia mitä pitää löytyä joka pöydästä? Pitääkö meidän tarjota niitä vain siksi että niitä pitää olla tarjolla?
Esitimme menun myös molempien vanhemmille ja reaktiot olivat erilaisia. Oma isäni mielestä menu oli hyvinkin herkullisen kuuloinen (pitäisi huolestua mikäli hän ei pitäisi sitä herkullisena, sillä isäni on opettanut minulle hyvin paljon ruuasta) ja T:n äiti pohdiskeli nimenomaan lapsia ja sitä mitä he saavat syödäkseen. Sekä jälkiruokapöytää, johon oli toive saada muutakin kuin kermatäytekakkua. Hän myös lupautui leipomaan jotain kahvipöytään. Mutta loukkaako se catering-yritystä mikäli tuomme jotain omia juttuja ja toivomme että he laittavat ne esille?
Yöpalastakin oli puhetta. Koska toiveena on juhlia aamuyön pikkutunneilla, täytyy ihmisille tarjota myös jotain yöruokaa. Mutta mitä se olisi? Olen tähän mennessä kuullut vain toiveita siitä mitä yöruoka ei saisi olla. Ei hodareita, ei hampurilaisia, ei karjalanpiirakkaa, ei sitä, ei tätä. Mitä siellä sitten voidaan tarjota? Pitääkö sekin sitoa jotenkin ruokateemaan?
Kattauspohdintoihin en uskalla edes lähteä.