T minus 435 – Sushihimo

Olen sushihiiri ja voisin elää sushilla. Jos saisin elämässäni syödä vain yhtä ruokalajia, olisi se sushi ja pysyisin silti onnellisena elämässäni. Sushi-intoni on alkanut isältäni, joka ensi kerran tutustutti minut Tallinnanreissullamme tähän maagiseen ruokalajiin vuonna nakki ja makkara (2007 tai 2008). Olen aina pitänyt kalasta kaikissa sen muodoissa (paistettu, keitetty, graavattu, savustettu, loimutettu jne) ja odotinkin innolla mitä tuleman pitää. Ja kun sushi tuotiin hienolla puuveneellä pöytään, olin hieman ymmälläni: mitä tämä on? Noria en saanut menemään alas millään, yökkäilin ensin pöydässä ja lopulta tökin riisit ja kalan pois rullista ja jätin norin syömättä. Soija maistui omituiselle ja poltin suuni wasabiin. Isäni ei tietenkään helpottanut tilannetta hekottelemalla koko ajan.

Kiinnostus ruokaa kohtaan jäi kuitenkin tuosta reissusta ja pikku hiljaa aloin tottua ajatukseen norista (alkuaikoina söin pelkkiä nigirejä, makit jäivät suosiolla ruokailukaverin syötäväksi). Jostain se innostus sitten lopulta lähti ja huomasin ahmivani myös makeja. Mutta opiskelijabudjetilla ei hirveästi syöty ulkona sushipaikoissa kun rahaa piti jäädä myös vuokraan ja ei-niin-satunnaisiin opiskelijarientoihin. Mitä sitten? Apuun riensivät silloisen poikaystäväni vanhemmat jotka opettivat meille miten sushia valmistetaan itse. Paluuta ei enää ollut.

Nykyisin teemme noin kerran kuukaudessa sushia kotona (sen lisäksi että käymme työporukan kanssa kohtuullisen usein sushilounaalla) ja käytän hyväkseni ex-anopiltani oppimaani sushiriisin keitto-ohjetta johon käytetään puuroriisiä. Eilen tuo tuttu himo yllätti jälleen ja työpäivän jälkeen todettiin että nyt on pakko saada herkkusushia (onneksi rajasin lakostani sushin pois, muuten olisi tullut vaikeaa). Ja miksi pitäisin hyväksi koetun reseptin vain omana tietonani, joten olkaa hyvä:

1-kertainen sushiriisi (2-3 henkeä):

4 dl puuroriisiä

4,6 dl vettä

Maun mukaan riisiviinietikkaa siroteltuna kuuman riisin päälle (jotkut sekoittavat suolaa ja sokeria riisiviinietikkaan, mutta olen unohtanut niiden mittasuhteet)

1. Pese riisi kylmällä vedellä kunnes vesi on kirkasta. Kannattaa sekoittaa riisiä muutaman kerran jotta varmistut siitä että vesi on varmasti kirkasta. Olen itse huomannut että riisi on helpointa pestä suoraan kattilassa jotta säästyy lisätiskiltä.

2. Kaada kattilasta kylmä vesi pois ja lisää keitinvesi.

3. Aseta kattila kylmälle liedelle ja laita liesi päälle. Muista kansi!

4. Kun vesi kiehuu anna sen kiehua 5 minuuttia kovalla lämmöllä jonka jälkeen vähennä lämpöä ja anna riisin kiehua 10 minuuttia. Älä avaa kantta kiehumisen aikana! Jos vesi alkaa kiehua yli, nostele kattilaa hieman levyllä jotta riisi ei pala pohjaan.

5. Nosta kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua vielä 10 minuuttia pois liedeltä. Älä avaa kantta ennenkuin tämä aika on kulunut. Kaavi riisi varovasti kattilasta ja jätä pohjakerros kattilaan jos riisi on palanut jotta ne eivät tule mukaan pilaamaan makua.

6. Kaada riisi laakealle astialle ja anna sen jäähtyä hieman ennen riisiviinietikan lisäämistä. Kun riisi on kädenlämpöistä voit alkaa pyörittelemään makeja ja nigireitä.

7. Nauti! :)

id-100128583.jpg

 

Ps. Lakko sujuu hyvin, tosin houkutuksia on vähän liikaakin.

koti ruoka-ja-juoma