Pihahommia ja piirakkaa

Tehokasta toimintaa paahtavassa auringossa koko viikonloppu. Onneksi tänään iltapäivästä laskeutui sade taivaalta ja yritti vähän ukkostakin (promises-promises) – sen verran kuitenkin, että malttoi siirtyä sisätiloihin ja leipomispuuhiin.

Sain perjantaina päähäni, että haluan ”pation” ja siinähän ei muuta vaihtoehtoa ollut kuin alkaa rakentaa. Minusta tulisi hyvä rakentaja johonkin sellaiseen maahan, missä ei tarvitse miettiä kestääkö rakennelma routaa ja pakkasta, mutta täällä kotimaassa joutuu ihan turhan paljon miettimään tuollaisia luovuutta ja toimintaa rajoittavia tekijöitä!
Patiosta tuli vähän kompromissi – pohjatyöt jäivät tosi heppoisiksi, mutta perustelin sen sillä, että ”no minähän puran rakennelman talven alta varastoon”…(hehhehehehee)
Lähtötilanne oli tämä:
img_3993.jpg

Erinäisten toimintojen jälkeen, joiden aikana litistin vain yhden sormen ja sain polveni verille koristaa pihaamme tämä lopputulos:
img_4003.jpg

Kyllä kelpaa ottaa aurinkoa tai nautiskella grillin antimia! Harkinnassa on vielä pation petsaaminen vähän yhtenäisemmän väriseksi, mutta jotenkin tuo epämääräinen värimaailma on ehkä enemmän minun sydäntäni lähellä ja saa jäädä petsaamatta.

Mutta sitten alkoi sataa vettä ja siirryin keittiön puolelle paistamaan yo-juhlien tarjottavia: tein gluteenitonta, munatonta & laktoositonta piirakkaa. Toisen täytteenä oli punaista sekä keltaista paprikaa, punasipulia + oliiveja ja toisessa oliiveja, fetaa, kirsikkatomaatteja + punasipulia. Piirakoiden pohjana käytin Pirkanmaan allergiayhdistykseltä annodazumal löytämääni tosi maukasta pohjaa:

  • 1 dl perunahiutaleita (maidoton, gluteeniton)
  • 2 dl gluteenittomia jauhoja (vaaleita)
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 100 g laktoositonta margariinia
  • 1 dl kylmää vettä

taikinasta tulee yksi 26cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka. Halutut täytteet + juustoraaste päälle ja uuniin 200 astetta n. 30 minuuttia. That´s it. Kelpaa muillekin kuin ruokarajoitteisille.

img_4007.jpg

Leivoin myös Aleksanterin tortun ohjeella pikku ”namipaloja”, ovat omaan suuhun vähän liian makeita, mutta tuntuvat kaikille muille maistuvan.

  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • n. 1 dl sokeria
  • 150 g margariinia
  • 2-3 rkl vettä
  • Täyteeksi hilloa
  • Kuorrutus:
    • n. 2 dl tomusokeria
    • n. 1 rkl vettä
    • Karamelliväriä tippa
      Sekoita pohjan kuivat aineet ja nypi joukkoon rasva ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa n 1 h. Jaa taikina kahteen yhtä suureen palaan. Kauli levyt n. ½ cm paksuiseksi yhtä suureksi levyksi. Paista 200 C n. 15 min. Levitä toiselle jäähtyneelle levylle hilloa ja paina toinen levy päälle. Sekoita kuorrutuksen aineet ja levitä seos levyjen päälle. Leikkaa jäähtyneenä terävällä levyllä neliöiksi.

Tein kuorrutuksista erivärisiä, tuovat mieleeni lapsuuden Carneval-keksit! Kuvassa vielä paloittelematta, koska huomasin kuorrutteen olevan pehmeää. Kirjoitin tämän postauksen odotellessani kovettumista :)

kakkuset.jpg

Rakastan tällaisia touhuntäyteisiä viikonloppuja!

 

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma diy