Suden hetki

Heräsin Suden hetkellä muutenkin katkonaisen alkuyön jälkeen ja kaikki maailman murheet kiemurtelivat väsyneeseen mieleeni.

Elämässäni on kaikki periaatteessa hyvin tällä hetkellä.
Ok – olen työttömänä, sen ikäisenä ja sellaisella alueella, missä toiveet työllistymisestä eivät mitenkään häikäise, mutta pärjäämme silti. Edelleen useimpina päivinä kuljen jatkuvan kivun kanssa, mutta kaikkeen tottuu ja kipuunkin turtuu, tämä kipu ei kuitenkaan ole kuolemaksi, kunhan jäytää sille päälle sattuessaan.
Minulla on puoliso, joka todennäköisesti on juuri se oikea minulle, minulla on kaksi ihanaa teiniä, vanhempani ja veljeni kuuluvat elämääni, ystäviäkin löytyy.
Kevät tuoksuu ja elämä kulkee.

Mutta Suden hetki kaivaa syvältä ja tuo pintaan pienimmätkin epäilykset, epävarmuuden ja pelot.

Niinpä kieriskelin peitoissani ja murehdin
-kuinka teinit eivät ikinä löydä paikkaansa maailmassa, eristäytyvät ja päätyvät elämään yksinäistä ja kurjaa elämää. Eivät ole vielä päivääkään töitäkään tehneet. Eivät varmaan ikinä saakaan tehdä.
– kuinka en enää koskaan ikinä koe kivutonta hetkeä ja varmasti tämä nykyinen jäytäminen tarkoittaa syöpää. Ei mitään väliä että magneettikuvassa ei näkynyt minkäänlaista huolta aiheuttavaa, syöpä siellä on. Kuolen kuitenkin. Lapset jää orvoiksi. En ikinä näe lapsenlapsiani.
– kuinka mies ei ala huolehtimaan itsestään ja saa sydänkohtauksen tai vähintään infarktin tai diabeteksen ja joutuu loppuelämäkseen pyörätuoliin. Ja minä joudun sen hoitamaan…siis jos en kuole siihen syöpään (katso edellinen kohta).
– kuinka talo homehtuu/rapistuu/pudottaa räystäänsä ja kylpyhuoneen kaakelit tippuvat seiniltä. Tulee vesivahinko, tai sädesieni. Vähintään routavaurioita.
– kuinka joudumme myymään kotimme (jos ei sitä homehtumisen takia tarvitse ajaa matalaksi katepillarilla), koska en saa töitä ja mies joutuu lopettamaan koodaamisen kun saa ne kohtaukset ja päätyy pyörätuoliin.
– kurjuutta, kärsimystä, itkua ja hammasten kiristystä.

Lopulta sälekaihdinten välistä pilkahti nousevan aurinkon hento kajo ja se haalensi mieleni mustanneet pahalaisia harmaiksi.
Väsyneenä nousin ja laahustin keittiöön, laitoin teen hautumaan ja istahdin ikkunan ääreen. Valo kirkasti ikkunan alle nousseiden krookusten keltaisen ja saatoin jopa naurahtaa möröilleni.

Kyllä tämä tästä.

 

Suhteet Oma elämä Ystävät ja perhe Ajattelin tänään

Taginen taikaa

IMG_6297 (1).jpg

Taginepata oli omassa keittiössäni uusi tuttavuus, mutta kun sellaisen hankkimiseen tuli tilaisuus en empinyt ja kaunis punainen pata innosti heti uutuuttaan testaamaan reseptejä. Reseptejä monikossa siksi, että selattuani netissä noin sata erilaista ohjetta, päädyin yhdistämään niistä itseäni eniten miellytävän yhdistelmän aika löysin rantein.

Taginehan on nimitys sekä tuolle ”tötteröhattuiselle” padalle että siinä valmistetuille ruoille. Myös Tajine-nimeä käytetään. Tagine on kotoisin Pohjois-Afrikasta, ainakin Marokossa ja Tunisiassa sitä käytetään paljon, näin kertoi minulle Wikipedia.

Kuvassa oleva kokonaisuus koostuu broilerin reisipaloista, porkkanoista, sipulista, punajuuresta, oliiveista ja kuivatuista aprikooseista.Säilöttyjä sitruunoita en lähikaupastani löytänyt, joten tuoreet saivat mahdollisuuden.
Onneksi löysin ”oleellisen” tärkeän Harissa-maustetahnan kaupasta ja siinä marinoin broitsupaloja kolmisen tuntia poistettuani niistä nahat. Kuumensin tilkan öljyä pannussa ja heitin siihen paprikajauhetta, kurkumaa, juustokuminaa, valkosipulia sekä pilkotun sipulin. Kun mausteiden maku oli avautunut kuumassa öljyssä kumosin seoksen taginepataan pilkottujen juuresten päälle, asettelin harissatahnaiset broilerit päälle ja ripottelin oliivit sekä kuivatut aprikoosit sekaan kruunaten koko annoksen sitruunanlohkoilla.
Koska en (kaikkien ohjeiden vakuutuksista huolimatta) uskonut, ettei yhtään nestettä pataan tarvitsisi, lisäsin sinne puolisen desiä lihalientä.

Tötterökansi koko satsin päälle ja pata 170 asteiseen uuniin, missä se saa viettää vaikka neljäkin tuntia, kannen muoto kierrättää kosteuden takaisin pataan eikä ruoka todellakaan kuivu! Lisäämääni nestettä ei pata olisi todellakaan tarvinnut, mutta toisaalta runsas liemi oli todella herkullista ja söimmekin ylijääneen omana aterianaan couscousin kanssa. NAM!

Tämän ensimmäisen viritelmän jälkeen olen valmistanut padassa porsaanlihaa ja laittanut pohjalle porkkanaa ja perunaa, Harissa-maustetahna pelittää myös tuolla yhdistelmällä.  Myös lampaanliha onnistuu loistavasti.

Ruoanlaitto ei voisi olla helpompaa eikä pataruokaa tarvitse edes sen kummemmin vahtia, joten sen valmistuessa ehtii tehdä vaikka mitä. MAHTAVA pata!

 

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä