Näkövammaiset kiinalaislapset ja oman elämänsä äiti Teresat – Kiina osa 2

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (1).JPG
Resurssien puutteen vuoksi tavallisessa kiinalaisessa lastenkodissa pystytään huolehtimaan vain lapsen fyysisistä tarpeista, mikä aiheuttaa ongelmia mm. lapsen henkiselle, sosiaaliselle ja tunne-elämän kehitykselle. Tavallistakin enemmän tästä kärsivät näkövammaiset lapset, joiden yhteys muuhun maailmaan ja ihmisiin on jo valmiiksi rajallinen. He tarvitsevat kosketusta ja huomiota erityisen paljon.
 

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (2).JPG
Elokuun alussa vierailin Kiinassa näkövammaisten lasten lastenkodissa, jossa on tyttöjä ja poikia, taaperoita ja teinejä. Monet ovat kehitysvammaisia.

Näkövammaiset lapset tulevat tänne lastenkodeista kaikkialta Kiinasta. He asuvat kuvassa näkyvissä mökeissä, jotka ovat sisältä siistejä ja kodikkaita.
 

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (3).JPG
Tässä lastenkodissa lapsia ei vain pidetä hengissä, vaan heitä rakastetaan. He leikkivät ja käyvät koulua. He ilmaisevat itseään taiteen avulla, mitä kiinalaislapset eivät yleensä pääse tekemään. Heille yritetään järjestää näköä parantavia leikkauksia lahjoitusten ja vapaaehtoisten lääkärien avulla.

(Kuva koulun käytävältä)
 

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (4).JPG
Lasten hoitajat saavat niin pientä palkkaa, että he käytännössä uhraavat koko elämänsä näiden lasten hyväksi. Samaan aikaan kun uutiset täyttyvät ihmisten vihasta ja välinpitämättömyydestä toisiaan kohtaan, hiljaiset oman elämänsä äiti Teresat parantavat maailmaa lapsi kerrallaan.

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (5).JPG
Kaikkialla oli puhdasta, siistiä ja värikästä. Oli tärkeää pitää huonekalut ja tavarat paikoillaan, jotta lapset osasivat liikkua ja löysivät haluamansa.
 

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (6).JPG

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (7).JPG
Opettaja kertoi, että lapset nauttivat maalaamisesta ja sisustamisesta. ”He ymmärtävät kauneutta”, hän sanoi. 

Uskomatonta, että visuaalinen kauneus on tärkeää myös lapsille, jotka näkevät tuskin lainkaan. Kuinka syvällä luovuus ja kauneudentaju meissä ovatkaan.
 

näkövammaisten lasten lastenkoti, Kiina (8).JPG

Vierailuni aikana lastenkodissa pidettiin erään perheen adoptiojuhla, mikä sai minut pohtimaan kansainvälisen adoption hyviä ja huonoja puolia. Toisaalta lapset saavat ulkomailla paremmat mahdollisuudet elämälleen. Toisaalta heidät revitään irti alkuperäisestä kulttuuristaan ja oman identiteetin rakentaminen saattaa olla myöhemmin haastavaa.

”Ulkomailla näillä lapsilla on ihmisarvo, täällä heillä ei sitä ole”, Kiinassa asuva ystäväni totesi ympäröivään yhteiskuntaan viitaten.

// Lastenkotiin on mahdollista mennä vapaaehtoistyöhön. Jos kiinnostuit, laita kommenttia, niin hankin lastenkodin yhteystiedot.
// Kuvat otettu luvan kanssa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *