Yli 7 miljardia äärettömyyttä

7 miljardia äärettömyyttä (2).JPG
Meitä on täällä yli 7 miljardia ja koemme silti itsemme ainutlaatuisiksi ja erillisiksi kaikista muista. Mietin usein, kuinka uskomatonta se on.

Silloin tällöin kirjan sivulla, ystävän tai tuntemattoman lauseessa tapaa kappaleen omaa kokemusmaailmaansa. Hetkeksi syntyy täydellinen yhteys. Minä olen elänyt tuon saman! Minäkin ajattelen noin!

Hetkeksi havahtuu siihen, että monella miljoonalla muullakin on tai on ollut täysin samankaltainen tunne, ajatus tai ihmissuhde kuin minulla juuri nyt.

Mutta ne ovat vain siruja. Koskaan en ole joutunut pohtimaan, onko noiden tuttujen tai tuntemattomien korvien välissä sama ihminen kuin omieni.

Kuinka mitätön, suorastaan turha, yksilön kokemusmaailma on 7 miljardin muun joukossa. Silti se on ainutlaatuinen.
 

7 miljardia äärettömyyttä (4).JPG
Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvan monologin aikana oivalsin jotakin.

”There are infinite numbers between 0 and 1. There’s .1 and .12 and .112 and an infinite collection of others. Of course, there is a bigger infinite set of numbers between 0 and 2, or between 0 and a million. Some infinities are bigger than other infinities.

There are days, many of them, when I resent the size of my unbounded set. I want more numbers than I’m likely to get, and God, I want more numbers for Augustus Waters than he got. But, Gus, my love, I cannot tell you how thankful I am for our little infinity. I wouldn’t trade it for the world. You gave me a forever within the numbered days, and I’m grateful.” (The Fault in Our Stars)

Jokaisella ihmisellä on oma äärettömyytensä.

Vaikka ihminen on yli 7 miljardin naapurinsa keskellä mitätön, hänellä on oma äärettömyytensä.

Maailman mittakaavassa yhden ihmisen kokemusmaailmalla ei ole mitään merkitystä, mutta silti se on ääretön.
 

7 miljardia äärettömyyttä (3).JPG

Kuinka vaikeaa, yleensä mahdotonta, on arvata, miten se samoista vanhemmista syntynyt ja samassa kodissa kasvanut ihminen maailman näkee. Se, jonka kanssa on vihannut, rakastanut ja asunut kaksi vuosikymmentä.

Kuinka eksyksissä olenkaan toisessa kulttuurissa, toisenlaisissa oloissa, toisen uskonnon ja tiedon vaikutuspiirissä kasvaneen ihmisen kanssa.

Kuitenkin, kaikesta huolimatta, löydän hänen kanssaan yhteisiä siruja. Meidänkin äärettömyyksissämme on samoja hiukkasia.
 

7 miljardia äärettömyyttä (1).JPG
Kirjapainotaito mahdollisti viime vuosisatojen yhteiskunnalliset mullistukset. Tieto, ajatukset ja tunteet kulkivat nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Esi-isämme saivat tietää, että on tuhansia muitakin, jotka jakavat heidän ajatuksensa ja kärsimyksensä.
Samalla saimme mahdollisuuden kokea maailman sellaisena, kuin joku täysin toisenlainen ja toisessa asemassa oleva sen kokee.

Ehkä internet mahdollistaa maailmanlaajuiset mullistukset, joiden seurauksena maailman varallisuus jaetaan tasaisemmin ja rasismista tulee yhtä tuomittavaa kuin orjuudesta.

Vuonna 2015 elävillä länsimaalaisilla on yhteys koko maailmaan. Meillä on yhteys 7 miljardiin äärettömyyteen.

Annammeko empatiamme hukkua äärettömyyksien äärettömyyteen?

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta syvallista ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *