Liikenne

800px-Hangzhou_Metro_Linemap.svg.png

https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Yveltal

Puhutaanpa liikenteestä. 

 

Hangzhou on valtava kaupunki. Virallisia asukkaita on paikallisten tilastojen mukaan päälle kymmenen miljoonaa, ja rekisteröimättömien työläisten määrää tuskin tietää kukaan. Autoja on valtavasti, kaikenlaisia sähkömopoja ja -pyöriä vielä enemmän, ja taksilla tai Didillä pääsee autotonkin paikkaan kuin paikkaan. 

Paitsi siis jos sattuu olemaan ulkomaalainen harjoittelija. Kiinan kätevien kännykkämaksujen käyttö vaatii kiinalaisen pankkitilin, jonka saaminen kolmen kuukauden viisumilla on liian 麻烦.

 

Käytän siis vain julkista liikennettä kun liikun itsekseni. 青春广场 -aukio on muodostunut käteväksi välietapiksi keskustan ja koulun välillä, koska sieltä löytyvät metroasema, bussipysäkki ja pari luksustavarataloa. Bussilla kuljen koulun ja kaupunkialueen välin, metrolla pidemmät välimatkat kaupungin sisällä, ja luksustavarataloista löytyy ruoan lisäksi Stockmann-tier siistit vessat. Tai jopa paremmat. Kauppoina ja ruokapaikkoina tykkään enemmän reikä seinässä-pikkupuodeista kuin kalliista ja kiiltävistä tavarataloista, mutta you know. Tykkään myös siitä että on siistit vessat omilla kopeilla ja ehkä myös käsienpesusaippuaa. Koska kaupunki on niin suuri, matkoihin pitää varata kunnolla aikaa.

 

Jos jotain Kiinassa osataan, niin liikennesuunnittelua. Joo, kaupungit ovat kaoottisia ja liikenne kauhistuttavaa, ruuhkia on paljon ja kulkupelejä parkkeerataan ihan mihin vain, mutta toisaalta Cities Skylines -kokemuksella voin sanoa, että väkiluvultaan parin Suomen kokoisen kaupungin saaminen toimimaan ei ole ihan yksinkertaista. Miten siirrellään useampi miljoonaa ihmistä ja kosminen määrä tavaraa päivittäin, useita kertoja päivässä? Niin että ruuhkista huolimatta porukka pääsee paikasta A paikkaan B saman päivän aikana?

 

Ensinnäkin monet käyttävät kaupunkipyöriä ja sähköskoottereita. Kaikenlaisia mopoviritelmiä löytyy joka puolelta, ja niillä kuljetetaan mm. hurjia tavaralasteja, seurustelukumppaneita ja lapsia. Mopoilijoina näkyy sekä ryöukkoja että muodikkaita tyttöjä ja kaikkia siltä väliltä, vaikkakin veikkaan että yhteiskunnan varakkaammat jäsenet käyttävät mieluummin autoja (ja istuvat ruuhkajumeissa). Kypärän käyttö ei ole kovinkaan yleistä, ja meno on hurjaa. Monissa mopoissa on myös kaikenlaisia sateenvarjo- ja lämpösuojaviritelmiä. Mopot ja pyörät kulkevat kevyen liikenteen väylillä, eivätkä noudata samoja liikennesääntöjä kuin autot. Tietä ylittäessä pitää pitää silmällä myös kevyen liikenteen väylää, koska ainut mistä mopomassan kuulee on töötin ahkera käyttö. ​ 

 

Kiinassa on liikaa autoja ja autojen myyntiä rajoitetaan. Lisäksi autojen käyttöön kohdistuu rajoituksia, esimerkiksi siten että vuoropäivinä saavat ajaa parilliset tai parittomat rekisterinumerot. Toki tarpeeksi rikkaat voivat hankkia kaksi autoa. Toivoisin tänne vielä enemmän autoja vastustavaa asennekasvatusta mainosten sijaan. Sanotaan, että kiinalaismiehiltä vaaditaan hyvä työpaikka, asunto ja auto ennen avioliittoa, vaikka kiinalaisyhteiskunta ei ole mikään Amerikka – julkinen liikenne on ainakin idässä hyvää ja kattavaa. Auto on aika kallis statussymboli ja isossa kaupungissa se tuntuu keskimäärin turhalta hankinnalta, etenkin kun yksityisautoa tarvittaessa voi napata kätevästi edullisen Didin.

 

Julkinen liikenne on hyvää. Bussit kulkevat sähköllä ja päivällä niitä kulkee usein. Metrot ovat nopeita ja niillä on helppo kulkea. Ruuhka-aikoihin molemmat ovat tietenkin täynnä. Metroissa on aika vähän istumapaikkoja, ja on kohteliasta luovuttaa istumapaikka vanhemmille tai pienten lasten kanssa liikkuville. Itse kerran annoin paikkani mummelille, joka istui siinä pari pysäkkiä ja kutsui minut takaisin jäädessään pois! Aika ihana. Sekä bussiin että metroon pitää ruuhka-aikaan vain ängetä raa’asti sisään. Bussissa maksetaan joko bussikortilla, kännykällä tai yuaneilla, eikä vaihtorahaa tipu. Metrolipuista sen sijaan saa rahaa takaisin, mutta lippuautomaatti ei ota vastaan liian isoja rahoja. Metrojen istuinpaikat ovat aika pieniä ja kapeita, joten isomman länkkärin kannattaa varautua seisomaan. En tiedä mitä manspreadingistä tapahtuisi, mutta ei välttämättä kannata ottaa selvää. Metroasemat saattavat olla tosi isoja.

 

Hangzhoun metroverkosto ei ole vielä valmis. Kolmen valmiin linjan lisäksi rakennetaan muistaakseni seitsemää muuta. Tuo oranssin, vihreän ja punaisen linjan rajaama ”keskusta” voi näyttää kartassa pieneltä, mutta oikeasti käveltävää lääniä riittää. Lisäksi joen eteläpuolella olevat metrolinjat eivät tällä hetkellä ole minkäänlaisessa yhteydessä. Metrot kulkevat suhteellisen myöhään, mutta bussit eivät ainakaan täällä keskustan ulkopuolella. Toisaalta keskustan ulkopuolella ajelee taksien ja didien lisäksi sähköriksoja, jollaiselta voi uskalias bussistamyöhästyjä ottaa kyydin. Muutaman kilometrin kuumottava matka maksoi 5 yuania, ja kuumotus tuli siitä, millaista vauhtia ajoneuvo kulkee, ei ajoneuvoa kuljettaneesta setäpapasta.

 

Huomenna lähden yöjunalla Wuhaniin. Pitäähän sitä appilassa käydä ainakin kerran opettelemassa Popon ruokia! ♡

 

Ps. Didillä on tai ainakin oli öisin käyttökatkoja. Kesällä Didi oli skandaalin kohteena, kun sen alaisissa Didi Hitch -palvelun autoissa tapahtui kaksi taksimurhaa. Palveluun on käsittääkseni lisätty nyt paniikkinappula ja autoihin äänitystä, minkä lisäksi Didi Hitch poistettiin käytöstä. Didi Hitch on se syy, miksi sukupuolentutkimusta ihan ehdottomasti tarvitaan mm. markkinoinnissa. Uber tindertwistillä – mikä voisi mennä pieleen?

 

Puheenaiheet Matkat Uutiset ja yhteiskunta