Hyvä ruoka, parempi mieli

Minulla kesti noin viikko, että uskaltauduin ruokakojuille ostamaan syötäviä ihan itse. Ahdisti, kun myyjät eivät ymmärrä rallikiinaa, ja ruokalistojen ymmärtäminen oli hidasta.

 

Opin kuitenkin aika nopeasti lukemaan tärkeimmät merkit. 面,饺子,混沌,粉, 饭, 鸭,鸡,牛,猪,肉,香菜. Kaikki muut ovat OK tai toivottavia paitsi tuo viimeinen, koska korianteri maistuu aivan käsivoiteelle tai saippualle. Kolmessa kuukaudessa en kokeillut kaikkia kampuksen lähipaikkoja, vaan päätin valikoida ja testata vain muutaman kojun ja rakentaa niihin asiakassuhteen. Kannatti, koska myyjät alkavat muistaa jos käy samassa paikassa usein, ja samalla he oppivat ymmärtämään juuri rallikiinaa! Kamalaa nimittäin on se, kun seisot ruokapaikan jonossa nälkäisenä ja väsyneenä 25000 askeleen kävelyseikkailu takana, ja ruokakojun myyjä ei ymmärrä mitään mitä sanot. 

 

Esittelen tässä katuruokia, pikaruokia ja muuta, mitä voi ostaa lähes mistä vain kaupungilta. Jos haluaa hienoja 西湖醋鱼 tai 东坡肉 -tyylisiä klassikoita, niin niitä löytyy Länsijärven seudulta. Suosittelen muuten molempia.

 

饺子 eli mykyt (dumplings) ovat myös sellaisia, mitä kannattaa testata ja minkä kaikki tuntevat. Jos joku ei tiennyt, niin ne ovat vähän kuten raviolit tai pelmenit – makaronikuori ja täyte, jossa on kasviksia ja todennäköisesti myös lihaa. 锅贴 ovat samantyylisiä mutta paistettuja, ja niitä kävin ostamassa yhdeltä sedältä kampuksen ulkopuolelta. Ukko pitää ulkomaalaisista ja oli aina hirveän innoissaan kun kävin kojulla. Jopa niin paljon, että sain joka kerta vähän ekstroja! Koulun 锅贴 olivat myös hyviä, sillä niissä täytteeseen oli laitettu kanelia. Joulutunnelmaa kympillä! Kävin silti mieluummin koulun ulkopuolella, koska ekstrat ovat aina ekstroja.
Niin öljyistä, niin hyvää.

20181114_175434.jpg

 

Erilaisia nuudeliannoksia saa vähän joka paikasta. Oma suosikkini on 武汉热干面, herkku mieheni kotiseudulta. Nuudeleita, kastiketta, vihannespaloja, pähkinöitä. Hyvää ja edullista! 

20181205_144720.jpg

 

Rakastan ankkaa. 杭州卤鸭 oli yksi suosikkiruoistani – siivuiksi leikattu ja paksulla soijakastikkeella peitetty ankan reisi tai rinta, joka tarjoillaan kasvisten ja riisin kanssa. Kävin ostamassa sitä noin kerran viikossa koulun lähellä olevalta ostarilta, josta vaikka mitä ruokakojuja.

Kävin yleensä täällä hakemassa ankkaa: 

20181104_194744.jpg

koska paikan myyjätyttö oli ystävällinen ja jutteli ymmärrettävällä aksentilla.

 

麻辣烫 ei ehkä ole terveellistä, mutta sen avulla pysyin järkevissä mitoissa, kylläisenä ja mielenrauhaisena. 麻辣烫 ja 麻辣香锅 nimittäin ovat joko keitto tai wokki, johon itse valitset ainekset ja samalla näet, että ainekset ovat sitä mitä pitäisi. Keiton lientä ei muuten tarvitse syödä ainakaan kokonaan – ellei sitten rakasta öljyä. Molemmat ruokalajit ovat opiskelijoiden suosiossa, ja kojuja oli niin koulun kanttiineissa kuin koulun lähettyvillä useita – ja kaikki kiireisiä. Oma vakioannokseni oli kiinankaalta, bataattia, lootuksenjuurta, bataattinuudeleita, pehmeää tofua, kalmaria, parsa- ja kukkakaalta, joskus myös naudanvatsaa ja ehkä jotain punaista lihaa tai kanaa. Yhdestä mukaan otettavasta pönikästä riittää vaikka kahdellekin aterialle…

 

20181015_104227.jpg

 

…Ainakin jos mukaan on tarttunut myös 胖子烧饼! ”Läski paistettu kakku” eli pyöreä litteä leipänen, jonka sisään leivotaan säilöttyjen vihannesten ja mysteerilihan sekoitusta, ja joka paistetaan länttäämällä se kuuman hiilitynnyrin sisäseinään! Ihan paras snäck, joita myydään katuruokana joka puolella. Lämmintä, herkullista, pitkien kävelyseikkailujen pelastus. Jos ikinä menette Hangzhouun, niin KFC:n tai mäkkärin sijaan kokeilkaa kuuden yuanin 胖子烧饼 (pangzi shaobing).

 

20181116_215017.jpg

 

 

 

PS. Koulun ruokaloista saa vaikka mitä, myös paloturvallisia ruokalajeja:

20181108_121655.jpg

Kyllä, tuossa on liekki alla. Tarjottimen kantaminen on kuumottavaa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *