Kiivetä kohti parempaa

toguo.jpg

Juomavesi on loppunut monista maailman maista, Suomessa on sota ja koko Eurooppa on kaaoksessa. Meidän on päästävä pois. Maksettuamme koko jäljellä olevan omaisuutemme salakuljettajat auttavat meidät Euroopan halki. Matka on kamala.

Olemme saaneet viestejä ystäviltämme ja Kamerun on huhujen mukaan hyvä kohde. Suuntaamme sinne. Perillä meitä kuulustellaan ja kovistellaan. Mukanamme ei ole henkilöpapereita eikä juuri mitään tavaroita. Olemme nälkäisiä, köyhiä ja väsyneitä. Näimme kotimaassamme kauheuksia ja samat näyt jatkuvat unissamme.

Meidät sijoitetaan pakolaisten säilöön, jonka täyttävät ahtaat kerrossängyt. Oma punkka on turva ja vihdoin voimme levätä ilman jatkuvaa kuolemanpelkoa. Nyt pelkäämme turvatonta tulevaisuutta. Olemme vieraassa maassa, jossa emme tunne oloamme tervetulleiksi. Onko meillä lupa olla täällä ja pyrkiä parempaan elämään?

Kultut saivat Arsin avajaisissa mahdollisuuden osallistua Barthélémy Toguon Kiivetä alas -teokseen. Kerrossänky muistuttaa Toguon ranskalaisessa pakolaisten vastaanottokeskuksessa näkemää sänkytornia.

Myös kamerunilainen taiteilija pötkötteli neljännessä kerroksessa muutaman tunnin ja söi performanssin aikana laatikollisen Brunbergin suukkoja. Avajaistilanteessa sängyssä oli kotoisaa ja kameralle oli helppo hymyillä. Suojaisassa ja turvallisessa pesässä paikantaju hämärtyi. Silti performanssi sai kuvittelemaan, kuinka käy, jos pakolaisvirran suunta muuttuu? Kuinka toivoisimme meitä kohdeltavan?
 

yleistoguo.jpg

Ida Kukkapuro
Kuvat: VTM/KKA, Pirje Mykkänen

Kommentit (3)
  1. muistanko ihan väärineiks jossain 2001 tai 2006 ARSissa ollut sellainen pinkinsävyinen sänky-teos, jossa yleisö pystyi loikoilemaan? ehkä loikoilu on jo passé.. (ei tosin allekirjoittaneen mielestä)

  2. kirjoittaja
    6.5.2011, 07:31

    Epäilen, että tämä on perätön huhu. Barthelémy oli kiireinen pusujen kanssa ja huudellessaan tutuille yläpetiltä.

    Mutta sänky kyllä kieltämättä houkuttelee nokosille. Museoihin sopisi muutenkin hyvin päiväunipaikka väsähtäneelle taiteen ystävälle! Kiasma, miten olisi?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *