Lumoava pavlova
Niin ihanan suussa sulava pavlova. Olen tehnyt tätä niin monet kerrat ja aina se hupenee kakkuvadilta hirmuista vauhtia. Glorian ruoka ja viini -lehdessä oli granaattiomena-valkosuklaapavlova ja sitä oli pakko kokeilla. Aiemmin olen tehnyt samaa mansikka-mustikka täytteellä sekä mango-passionhedelmä täytteellä, ja vain mielikuvitus on rajana erilaisille versioille.
Pavlova on marenkipohjainen kakku joka on pinnalta rapea ja sisältä pehmeä ja sitä on tapana syödä juuri joulun tienoilla (minä kyllä teen sitä ympäri vuoden). Joskus voisi kokeilla myös pienempiä leivosmaisia versioita ison kakun sijasta. Monesti ohjeissa lukee, että marenki on haastava leivottava, mutta minulla se on aina onnistunut enkä todellakaan ole mikään mestarileipuri.
GRANAATTIOMENA-VALKOSUKLAAPAVLOVA (ohje Glorian ruoka&viini -lehdestä)
Tarvitset: 4 munan valkuaista, 2 1/2 dl sokeria, 2 tl maissitärkkelystä (esim. maizena)
Täyte: 4 dl vispikermaa, 1/2 dl vahvaa espressoa ja 3 rkl tomusokeria, 1 vaniljatanko, 1dl mantelilastuja, 50 g valkosuklaata ja granaattiomenan.
1. Laita uuni 150 asteeseen ja leivinpaperi uuninpellille. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella muutama minuutti ja lisää hiljalleen sokeri sekaan. Vaahdota niin kauan, että vaahto on kiiltävää ja pysyy kulhossa jos käännät sen väärinpäin. Siivilöi maizena sekaan ja sekoita. (muista, että valkuaisissa ei saa olla keltuaista mukana, saat valkuaisen helposti kulhoon kun kaadat koko munan kämmenelle ja valkuainen valuu sormien lävitse kippoon niin että keltuainen jää käteen).
2. Kaada vaahto uuninpellille isoksi ympyräksi ja paista uunissa 1 tunti, käännä pelti toisinpäin ja jatka vielä 30 min. Sammuta uuni ja jätä marenki sinne vielä tunniksi. Anna jäähtyä hyvin (marenkipohja kannattaa tehdä valmiiksi ennen vieraiden tuloa, mutta älä koristele sitä kuin juuri ennen tarjoilua, koska se lässähtää niin nopeasti).
3. Valmista täyte: vaahdota kerma, lisää joukkoon kahvi-tomusokerisekoitus ja vaniljatangon siemenet.
4. Paahda pannulla mantelilastuja kevyesti ja laita granaattiomenan siemenet talouspaperille, jotta liika neste imeytyisi pois (puolita omena ja koputa kuorta niin että ne irtoavat helpommin), tee valkosuklaalastuja perunankuorijalla.
5. Kasaa kakku juuri ennen syömistä. Ensin marenkikiekko kakkuvadille, sitten kermavaahtokasa päälle. Ripottele pinnalle mantelil- ja valkosuklaalastut sekä granaattiomenan siemenet. Ja tarjoile HETI.
Vaikka kakun tekemiseen menee tovi, niin se on niin nopea väsätä jälkiruoaksi jos marenkipohja ja kahvikermavaahto on jo valmiina. Kakun kasaaminen vie vain pari minuuttia kun kaataa kermavaahdon kakun päälle, koristelee pinnalta ja kantaa pöytään.
Tiesittekö muuten että tämä jälkiruoka on keksitty balettitanssija Anna Pavlovan mukaan.
Joulupöytään ihana jälkkäri !