Paljon sun naapuri tienasi viime vuonna?

Oon jo muutamia vuosia seuraillut vierestä sitä, kuinka suomalaiset tuntuvat sekoavan joka vuosi 1. marraskuuta. On kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka tuntuvat odottavan tuota päivää popcornit kourassa, kun media täyttyy clickbait -otsikoista ”katso paljonko julkkikset tienasivat viime vuonna” ja ”x tienasi enemmän kuin y”. Sitten on jälkimäinen ryhmä,  joille tuo päivä on pelottavampi kuin halloween. ”Y elää alle minimitason. Y tienasi vain 400 euroa vuodessa”. Media saattaa tahallisesti tai tahattomasti muuttaa totuutta asettamalla julkisuudenhenkilöitä ikävään valoon. Se julkisuudenhenkilö, joka tienasi viime vuonna Suomessa 400 euroa, on voinut yhtä hyvin tienata ulkomailla 40 000 euroa.

Suomi on melko harvinainen maa, sillä Suomessa on ihan oma laki Verotulojen julkisuudesta  (ja salassa pidosta). ”Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta Verohallinnon hallussa olevasta verotusasiakirjasta.” Tällä tietenkin pyritään läpinäkyvyyteen ja veikkaan, että valtiolle se on helppo tapa valvoa verojen maksua, kun naapurit voivat ilmiantaa toisiaan veronkierrosta. Sinäänsä ihan tasavertaista, että tämä laki koskee meitä kaikkia, jotka maksavat veroja Suomeen. Kun kuulin, että Suomessa on yleistä, että ihmiset soittaa Verohallintoon ja kysyä henkilön x verotietoja (paitsi muutaman ensimmäisen tunnin aikana tämä on avoin ensisijaisesti vain medialle), mun mieleen nousi kysymys, kiinnostaako ihmisiä toisten tulot noin paljon? Mua itseäni ainakin nolottaisi soittaa Verohallintoon ja kysellä jonkun muun tietoja. Mitä mä niillä tiedoilla edes tekisin? Musta ainakin olisi erittäin kiusallista, jos joku vahingossa lipsauttaisi soittaneensa Verohallintoon ja kysyneensä mun tietoja.

Belgiassa (samoin kuin varmaan kaikkialla muualla paitsi Suomessa?) mun käsittääkseni yksityisten henkilöiden verotiedot ovat Verohallinnon puolesta tiukasti salassa pidettäviä, vaikka perustuslaki ja julkisuuslaki takaavatkin oikeuden hallinnollisiin asiakirjoihin. Tämä on mulle se tutumpi tapa, vaikka ymmärränkin periaatteen Suomen avoimuuden ja läpinäkyvyyden suhteen. Mulle palkkatiedot ovat aina olleet tietynlainen tabu, josta ei tule puhua. Jos vaikka vierailen perhetuttujen isossa omakotitalossa, ei tulisi mieleenkään aloittaa kahvipöytäkeskustelua heidän tuloistaan. Rahasta ei ole sovealiasta puhua.

Mitä mieltä te olette tästä verotietojen julkisuudesta?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *