Hyvinvoinnin peruspilarit – Kaura & Kuitu

 

puuro-8.jpg

puuro-5.jpg

puuro-6.jpg

 

Viime viikolla vietettiin kansainvälistä Puuropäivää ja voin vaan ihmetellä, että miksen tiennyt tästä mahtavasta juhlapäivästä?! Rakastan nimittäin puuroa ja osa teistä, jotka seuraa minua Instastoryn puolella tietääkin, että olin aika iloinen yhtenä päivänä löydettyäni kauparas kaurahiutaleita. Haha ei uskoisi, että niinkin pieni asia voi tehdä iloiseksi, mutta niin se vain teki. Suomessa kauraa käytetään todella monipuolisesti ja sen terveysvaikutuksia hehkutetaan kaikkialla, mutta täällä ei kummemmin tunneta kauran “superfood ominaisuuksia” ja kaurapuuro on semi tuntematon käsite.. Kauran löytäminen oli siis aikamoisen työn alla! Saatuani myös muutaman kysymyksen kauran terveysvaikutuksiin liittyen – ja koska kaura sekä kuitu kuuluvat vahvasti omiin hyvinvoinnin peruspilareihin – ajattelin hieman avata aihetta myös teille. 

Kaura on luonnostaan gluteeniton vilja, joka on täynnä vatsaa helliviä kuituja. Viljoista kiistellään nykyään aika tiuhaan, mutta itse olen ainakin huomannut, että kauran käyttö ei aiheuta minulle minkäänlaisia oireita. Päinvastoin, vatsani tykkää super paljon kauran koostumuksesta, mausta sekä kuiduista. Kuidut ovat nimittäin todella hyväksi suolistollesi ja ravintosi kulkee sulavammin suolistossa. Samalle ne edistävät myös ruuan sulatustasi ja tukevat hyvinvoivan vatsan toimintaa. Itse ainakin huomaan joskus tarvitsevani ekstra määrän kuituja ja silloin lisään taas kauran syöntiä. En syö puuroa päivittäin, mutta silloin tällöin kun tekee mieli helppoa ja täyttävää aamiaista, valmistan lämmittävän puuron tai raikkaan tuorepuuron – myös granolat ovat suosiossani! Kaura sisältää myös suuren määrän aminohappoja, jotka tukevat lesitiinit tuotantoa maksassa edistäen samalla haitallisten myrkkyjen poistumista kehosta. Kaurasta saa energiaa, proteiinia sekä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja – jotka pitävät sinut kylläisenä pidempään. Aivan ehdoton aamiais-suosikkini josta en helposti kyllä luovu! 

Käytä kauraa esimerkiksi näin… 

Tuorepuuro– sekoita 1dl kaurahiutaleita haluamaasi nesteeseen esim. mantelimaitoon. Muussaa sekaan marjoja tai banaania – vaikka molempia. Lisää ripaus kanelia sekä hunajaa, ja anna olla yön yli jääkaapissa.

Kaurainen smoothie – lisään kaurahiutaleita smoothieihin tuomaan hieman extra paksuutta ja kuitua. 

Kaurakeksit– sekoita kaura, raakakaakao, kookosöljy ja muussatut taatelit keskenään. Paista uunissa kunnes kypsiä.

Kaurapaistos – Sekoita kaurahiutaleet, hunaja ja kookosöljy keskenään. Paista uunissa ja syö paistettujen omenalohkojen kera. Tämä perinteine herkku on yksi iki-suosikeistani!  

Kaura kahvi – sekoita kauramaitoa espresson kanssa ja nauti maukkaasta kaura lattesta.

Granola – kaupan valmiissa mysleissä on usein paljon lisättyä sokeria, ja siksi se kannattaakin valmistaa itse kotona. Sekoita kaurahiutaleet, pähkinät ja siemenet, hunaja sekä sulatettu kookosöljy keskenään ja paista uunissa rapeaksi. Lisää päälle kuivatut marjat/hedelmät – esim. taatelit ja kuivatut karpalot toimii hyvin! Nauti kaura- tai mantelimaidon kanssa. 

Lämmin kaurapuuro – keitä 1dl kaurahiutaleita 2 dl ja 0,5dl kookosmaidon kanssa. Puurosta tulee mielestäni parasta, kun antaa sen rauhassa hautua. Nauti haluamasi lisukkeen kanssa. Omia lemppareitani ovat etenkin muussattu banaani, marjat, chia siemenet, hunaja, pähkinät ja maapähkinävoi. 

Kivaa keskiviikkoa! Love, Adama. 

// Last week the world celebrated a day called the international Porridge Day. How did I not know about this amazing celebration?!  I love oats because they are so versatile to use but most importantly they are so healthy and good for your body! Oats are naturally gluten-free and full of amino acids, vitamins, protein and filling fiber! Sometimes when I feel like I need some more fiber in my diet – I make myself a big bowl of porridge! In the summer I love to eat fresh raw-porridge – which I leave over the night to the fridge and in the morining I can enjoy my ready over night oats. It’s super easy – just combine oats with your favorite veggie milk, smash berries and banana to the bowl, sprinkle some cinnamon on top and put to the fridge over night- and voilà it’s done. I also use oat in smoothies to bring some more texture and fiber. Homemade healthy raw-chocolate oat cookies are also awesome and I also make granola myself at home.  So eat your oats! Love, Adama. 

 

 

hyvinvointi terveys mieli liikunta