Raakakakku Rakkautta & Resepti

raw cake.jpg

raw cake-2.jpg

raw cake-4.jpg

Rakastan raakakakkuja! Pakko kuitenkin pohjustaa hieman tätä rakkauttani… Ensinäkin olen surkea leipuri kaikkien perinteisten, uuniin pistettävien leipomusten suhteen. Olen aina ihallut niitä pullan tuoksuisia äitejä ja isoäitejä, jotka onnistuvat leipomaan sen täydellisen synttärikakun. Yritin kerran nimittäin leipoa suklaakakkua ja lopputuloksena oli kuiva mureneva kakku, jonka päälle levitin palanutta suklaata… Yritin peittää makua vielä omenoilla, koska ajattelin tämän pelastavan palaneen maun – wtf?! Muistan vieläkin äitini ilmeen, kun tarjosin tätä upeaa luomustani äitienpäivänä. Hän hymyili, mutta veljeni sen sijaan nauroi kuollakseen. Tämän trauman jälkeen en ole perinteistä suklaakakku leiponut. Viime vuonna yritin munkkien paistoa. Rasvan käryn ja muutaman kyyneleen jälkeen, päädyin ostamaan valmiit munkit lähileipomosta. Täten jätän siis mielelläni kaikki perinteiset leipomukset ammattilaisille.

Raakakkujen valmistuksessa sen sijaan olen mielestäni aika hyvä! Ensimmäisen raakakakkuni jälkeen tunsin, että olin kerrankin löytänyt leivontamuodon, josta nautin ja jonka lopputuloksena ei ollut palanut käkkänä kakku. Raakakakuissa minua miellyttää erityisesti se, että ne ovat maidottomia, sokerittomia ja usein myös gluteenittomia. Sopivat siis mainosti myös vegaaneille! Niiden valmistuksessa voi käyttää paljon luovuutta ja aineksia voi vaihdella oman maun mukaan. Mitään ohjetta ei siis tarvitse noudattaa orjallisesti, ja muutaman kerran jälkeen oppii jo mitkä yhdistelmät toimivat ja mitkä eivät. Ja kyllä, olen myös epäonnistunut oikeiden makumaailmojen luomisessa, mutta enimmäkseen kaikki raakaluomukseni ovat olleet maukkaita.

Tykkään myös enemmän raikkaista jälkiruuista ja terveellinen ei ole myöskään pahasta. Nimensä mukaan raakakakkua ei kypsennetä vaan se jähmettyy kylmässä – siten niissä säilyy myös kaikki tärkeät ravintoaineet. Pohja valmistetaan usein pähkinöistä eli kakussa on myös paljon hyviä rasvoja mukana. Täytteestä riippuen on raakakakku täynnä vitamiineja, aminohappoja ja vatsan täyttävää ravintoa – höttö kermakakun sijaan. Kaikki eivät pidä raakakakuista juuri niiden sokerittomudeen ja ravinteikkaan koostumuksen vuoksi, mutta usein mielestäni kyse on vain tottumuksesta. Mitä useammin kokeilee erilaisia raakakakkuja, sitä paremmin makuaisti tottuu ja kakuista todennäköisesti alkaa pitämään enemmän. Aluksi maku voi olla vahva juurikin siksi, että on aikaisemmin syönyt vain valkoisella sokerilla täytettyjä kakkuja. Voin lämpimästi suositella ihania raakakakkuja – koska mikä sen parempaa kuin nauttia pala makeaa ja samalla terveellistä jälkkäriä, jonka jälkeen olo on myös hyvä ja virkeä. 

Raakakakku ohjeita on tosiaan miljoonia, mutta itse noudatan usein tätä samaa kaavaa ja vaihtelen vain aineksia fiiliksen mukaan. Esimerkiksi mustikat voi vaihtaa vaikka vadelmiin ja pähkinät voi valita oman maun mukaan. 

 

Perus raakakakku ohje 

 

Pohja 

150g pehmeitä kivettömiä taateleita

125g haluamasi pähkinöitä – itse suosin sekoituksia sekä cashew pähkinöitä. 

2 rkl kookosöljyä 

 

Täyte

1,5 dl sulatettua kaakaovoita

150g cashewpähkinöitä

300g mustikoita tai muita marjoja

1 banaani

2 rkl kookossiirappia

1 rkl limen mehua

 

Liota pähkinöitä yön yli, jotta ne pehmenevät. Valmista ensin pohja surauttamalla pähkinät blenderissä sileäksi, kaada kulhoon ja veivaa käsin pehmeät taatelit pähkinöiden sekaan. Lisää sulatettu kookosöljy ja painele pohja öljyllä voideltuun vuokaan. Laita jääkaappiin jähmettymään. 

Valmista sitten täyte blendaamalla ensin pähkinät tehosekoittimessa ja lisää mustikat sekä banaani sekaan. Surauta kunnes täyte on sileää. Sulata kaakaovoi ja lisää seokseen kookossiirappi sekö limenmehu. Sekoita kaikki sekaisin ja kaada pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin neljä tuntia – pakastimessa vähemmän – ja nauti hyvässä seurassa.

Ihanaa viikonloppua sinne ruudun toiselle puolelle! Love, Adama. 

  //  I just love raw cakes! Mostly because I’m a bad baker in the traditional sense and my chocolate cakes or donuts have never succeeded the way I wanted to. Raw cakes instead are easy to make and almost always the outcome has been delicious – so yes I have also done bad ones, but hey we all learn from our mistakes, don’t we? Making raw cakes is all about testing out and finding the combinations you like. They are full of vitamins and healthy nutrition of course depending on the filling. Raw cakes are not baked in the oven and therefor they still have all the good nutrition in them.  Raw cakes are normally refined sugar free, milk and glutenfree. So they are  more healthier than the traditional wheat cakes and also after eating this delicious treat you are left feeling good and full – not tired and sugar addicted. 

Making a raw cake can be super creative stuff but I recommend you to start simple. First soak the peanuts over the night to make them more soft – I prefer cashew. Start by preparing the base – blend 125g of peanuts in the blender, add 150g of soft dates and 2tbs of coconut oil to the mixture. Press the base into the oiled casserole and place into the fridge to wait. Then prepare the filling by blending 150g of peanuts, adding 300g of blueberries or any other berries of your choise and 1 banana to the mixture. Blend until smooth. Then melt 1,5 dl of cooconut butter in a pot, add coconut sirup and a squeeze of lime – then mix it all together until you have a smooth filling to place on top of the cold base. Place the raw cake back to the fridge for 4h or to the freezer for a faster result. Enjoy in a good company, Love Adama. 

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.