The perfect Quinoa + Vegan Chili Recipe
Quinoa, kvinoa tai kinua – miksi ikinä tätä herkkua haluatkaan kutsua – on vienyt lopullisesti sydämeni! Suhteeni tähän ravintorikkaaseen ruokakasviin on melko kivisen tien takana, ja ensimmäiset maistelukerrat eivät menneet ihan nappiin. Pahimmillaan sain quinoasta oksennusrefleksin, enkä todellakaan halunnut kokeilla sen käyttöä uudestaan. Pidin sen mausta, mutta pelkäsin kroppani reaktiota.Onneksi kuitenkin annoin sille uuden mahdollisuuden, ja nykyään käytänkin sitä ruoanlaitossa todella usein. Huomasin, että aikaisempiin kokeiluihini vaikutti erityisesti se, etten ollut huuhdellut quinoaa kunnolla, mihin vatsani reagoi voimakkaasti. Siementen pinnalla on saippuamaista kitkerää saponiinia, jolla quinoakasvi suojelee siemeniään, ja siksi se kannattaakin huuhdella kunnolla. Ilman huuhtelua maku voi jäädä kitkeräksi. Yleensä siis liotan quinoaa noin 15 minuuttia vedessä, ja siivilöin sitä vielä hanan alla, kunnes vesi on täysin kirkasta. Sen jälkeen se on valmista keitettäväksi.
Keittämisessä kannattaa noudattaa kaavaa quinoaa yksi osa ja vettä kaksi osaa. Sitä ei kannata sekoitella kesken keittämisen, ettei se liisteröidy eli muutu limaiseksi möykyksi. Parhaimman koostumuksen saat siis hiljalleen keittämällä, sekoittamatta, kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Keittämisen jälkeen voit sekoitella seosta haarukalla, jotta saat ilmavimman koostumuksen.Quinoa ei ole viljaa, vaikka usein näin luullaankin. Sitä käytetään kuitenkin samalla tavalla. Quinoaa voidaankin oikeastaan kutsua valeviljaksi eli pseudoviljaksi. Siinä on paljon proteiinia, ainakin riisiin verrattuna jopa puolet enemmän, ja se on luontaisesti gluteenitonta. Se sisältää myös kaikkia keholle välttämättömiä yhdeksää eri aminohappoja juuri oikeassa suhteessa, ja tämä tekeekin siitä ainutlaatuisen ruokakasvin. Quinoassa on myös paljon kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa ja fosforia. Tässä yhdistyy mielestäni mainiosti kasviproteiinin sekä kuidun lähde, joka sopii kaikille. Se on hyvä erityisesti kasvissyöjille, joilla kasviproteiinien saanti voi olla vähäistä.
Itse olen vakuuttunut tästä terveyden huipentumasta, joka myös maistuu hyvältä ja jättää energisen olon. Quinoasta inspiroituneena, halusin jakaa teille myös suosikkireseptini, joka on herkullisen tulinen ja lämmittävä Quinoa Chili! Muokkailin alkuperäistä reseptiä hieman ja kokkailin tätä taas pitkästä aikaa – ahh kuinka hyvää se onkaan.
Perfect Quinoa Chili ( n. 10 annosta )
3 dl quinoaa
1 sipuli & 3 valkosipulinkynttä
500g kirsikkatomaatteja
1 tölkki luomu tomaattikastiketta (sokeriton)
2 punaista chiliä pilkottuna
1 tölkki mustia papuja & kidney papuja
1 dl maissia
loraus oliiviöljyä
1 rkl chilijauhetta
2tl kuminaa
2 tl paprikajauhetta
0,5 tl cayanne pippuria
Suolaa & pippuria maun mukaan
Korianteria, limen mehua & avocadoa annosten päälle.
Huuhtele ja keitä quinoa kypsäksi. Kuullota kattilassa sipulit sekä mausteet – paitsi suola ja pippuri, lisää ne vasta lopuksi. Lisää joukkoon tomaatit, tomaattikastike, chilit, liotetut pavut, maiss ja quinoa. Sekoittele miedolla lämmöllä ja anna hautua noin 20min kannen alla. Lisää loput mausteet ja maista onko maku sopiva. Tarjoile halutessasi korianterin, limen mehun sekä avocadon kanssa – joka itseasiassa kruunaa koko ruuan.
// Hey guys! I made this super delicious and simple vegetarian Quinoa chili the other day and wanted to share you the recipe too. I love quinoa and I think it is one of the best foods on earth! Before I did not really know how to make it and I ended up almost throwing up.. It was all because I did not drain the quinoa well, which should be always done really carefully as it has soap kind of saponin covering the seeds. If you forget to drain it well the taste might be quite bitter and your stomach might react strongly, like mine did.. Now a days I soak it under water for 15 minutes and then I wash it again under the tab in a strainer. This way I’m sure that there is no saponin left in it. When cooking it is really important not to mix the quinoa because it might get easily slimy. Just heat one part of quinoa and two parts of water and let it cook in medium heat. After cooking you can little bit mix it with a fork to get a more airy mixture.
Quinoa is full of protein, even half more than in rice, and it is naturally gluten-free. It is not wheat even though many people think so. It is a so called pseudo wheat, a ”fake” wheat. It has a lot of minerals such as magnesium, iron and fosfor in it. Quinoa also consists of nine amino acids which are necessary for human body. In my opinion quinoa has all the perfect characteristics of a vegetarian protein and fibre source, and it suits to all, especially vegetarians who might lack in getting enough protein.
Try my favorite recipe which will leave you feeling super energized and warm inside!
Perfect Quinoa Chili ( n. 10 annosta )
3 dl quinoa
1 onion & 3 clove of garlic
500g cherry tomatoes
1 can of organic tomato sauce (sugar-free)
2 red chilies chopped
1 can of black beans & 1 can of kidney beans
1 dl corn
olive oil
1 tbl chili powder
2tsp cumin
2 tsp paprika powder
0,5 tspcayenne pepper
Salt & pepper according to your taste
Coriander, juice of a lime & avocado on top of the portions.
Cook first the quinoa. Sauté the onion and spices ( except salt & pepper added later) on a big sauce pan. Add the tomatoes, tomato sauce, chilies, drained beans, corn and quinoa to the pan. Mix it up in medium heat and let it simmer for 20 min under a lid, until your kitchen is full of the so good smell. Add rest of the spices and taste if something is needed more. Serve in beautiful bowls and top with coriander, lime juice and avocado ( which actually makes the chili perfect).
xx Adama