Miten ymmärtää lasta joka ei vielä puhu?

Melkein jokaisessa päiväkodissa/kerhossa niitä lapsia on. Niitä jotka eivät vielä osaa puhua (en nyt tässä tekstissä käsittele mutsimia. Laitan linkin alle ja ehkä kirjoitan siitä myöhemmin) pikkuisia. Monesti minulta on kysytty, että miten voi ymmärtää lasta joka ei puhu. Mutta kuinka paljon sitä puhetta loppupeleissä tarvitaan? Lapsen vanhemmat totta kai yleensä osaa tulkita lapsensa jokaisen ynähdyksen ja ilmeen, puhetta ei tarvita vaikka lapsi osaisikin sen. Miten lapsen hoitaja, täysin vieras aikuinen voi ymmärtää lapsen mitä persoonallisimmat ilmeet, äänet, eleet?

Aina ei ymmäretäkään. Kukaan ei voi aina ymmärtää toista. On ihan uusi ilme tai ele. Aikuinen hämmentyy ja jää miettimään, että mitäs nyt. Tai lapsi voi olla aivan vieras, ja silloin on tietenkin hankalaa tulkita lapsi aina oikein. Hyvä jos edes joskus onnistuu.

Lähtökohta, kuitenkin itsellä on ollut aina siinä, että onko lapsi iloinen vai surullinen. Itkeekö vai nauraako lapsi? Kun tämän perus tunteen on tulkinnut (oikein) voi siirtyä eteenpäin. Otetaanko lapsi syliin ja lohdutetaan vai ihmetelläänkö taivaalla lentäävä lintua? Jos lapsi nauraa ja osoittaa eteenpäin, siellä on jotain joka häntä kiinnostaa. Silloin kannattaa kysyä lapselta vaikkapa ”onko siellä Eemeli? Hyppäsikö Eemeli hassusti?” Jo hyvin pieni osaa nyökätä tai sanoa joo. Lapselta voi aina kysyä, mitä hän tarkoittaa jolloin hän saattaa osoittaa selkeämmin. Älä kuitenkaan kysy liian monesti tai lapsi hermostuu. Voit sanoa vaan ”joo, niin on” ja hymyillä. Näin lapsi kokee, että aikuinen on läsnä.

On myös joitain yksiselitteisiä eleitä, mitkä jokainen voi jo vaiston avulla ymmärtää. Lapsi, joka tulee luoksesi kädet sinuun kohti haluaa syliin. Myös jo mainitsmani itku on selkeä. Lapsi tarvitsee sinua tueksi ja turvaksi, syli on yleensä paras apu. Nauraessaan lapsi on iloinen ja silloin voit hymyillä lapselle tai kysyä mikä naurattaa.

Lapsi ei ole avaruusfysiikkaa. Lapsi on ihminen, tunteva yksilö. Ihminen jota oppii aikanaan ymmärtämään.

Entä, kun lapsi osaa puhua muttei halua? Mutismi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mutismi

 

 

 

perhe lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *