Koko perheen kedgeree (ainakin periaatteessa)
Eddiellä on nirsoiluvaihe (paree ollakin taas vain jokin vaihe!): jässikkä ei suostu syömään juuri muuta kuin pastaa, leipää, jugurttia ja hedelmiä. Eli mitähän minä taas ajattelin, kun väkersin tänään keittiössä savukalasta ja currytahnasta muka lastenruokaa? No, puolustuksekseni muistutettakoon, että kullanmurumme kyllä oli ennen varsin ennakkoluuloton uusien makujen suhteen, ja sitä paitsi tämänpäiväinen sapuska oli niin herkkua, että Mies hotki suuhunsa kaiken, mitä pojan lautaselle jäi – eikä piisant’kaa (kuten karjalainen mummoni olisi sanonut).
Siispä pitkästä aikaan jakoon ruokaohje – siltä varalta, että ruudun sillä puolella olisi meidän mussukkaamme snadisti vaihtelunhaluisempia herkuttelijoita:
Kedgeree on siis alunperin Intiasta brittisiirtomaaherrojen mukanaantuoma ja siinä sivussa omaan makuunsa muokkaama savukala-curry-riisi-kananmunaruoka, jota on perinteisesti syöty aamiaiseksi (sekä kylmänä että lämpimänä), mutta nykyään koska vain. Itsehän olen niin sivistynyt, että maistoin ruokaa ensi kerran vasta muutama vuosi sitten, vaikka olen sen tiennytkin kuulkaas jo prinsessa Dianan ja prinssi Charlesin häistä asti… 9-vuotias prinsessafani kun oppi silloin Seura-lehdestä, että kedgereetä tarjottiin heidän häälounaallaan. Kaikenlaista hyödyllistä tietoa sitä meikäläisenkin aivoissa muhii. 😀
Mutta asiaan: tämä kedgereeohje on täkäläisen lastenruokagurun Annabel Karmelin keittokirjasta New Complete Baby and Toddler Meal Planner, joten teoriassa sen pitäisi olla taaperoystävällinen resepti. Jos kuitenkaan ei teidänkään perheessä ole, look on the bright side: pöperö pakastuu myös hyvin. 😉
Koko perheen kedgeree (6 aikuisten annosta)
Ainekset:
- 350 g savukoljaa tai muuta savukalaa
- 1 dl kermaa
- 25 g voita paistamiseen
- 1 keskikokoinen sipuli pilkottuna
- 1 tl mietoa currytahnaa
- 200 g basmatiriisiä keitettynä
- 1 tl sitruunamehua
- 2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
- 2 kananmunaa, kovaksi keitettynä ja pilkottuna
- suolaa ja pippuria maun mukaan
Tee näin:
- Jos savukalasi ei ole valmiiksi kypsennetty, kypsennä se mikroaaltouunissa: pane mikronkestävän astian pohjalle, kaada kerma päälle, peitä astia kelmulla ja pistä siihen veitsellä muutama ilma-aukko. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 5 – 6 minuuttia.
- Sulata voi paistinpannulla tai wokilla, kuullota pilkottua sipulia kahdeksisen minuuttia, kunnes se on pehmennyt.
- Sekoita joukkoon currytahna ja keitetty riisi ja kuumenna pannulla minuutin verran koko ajan sekoittaen.
- Hienonna savukala ja lisää se keitinnesteineen pannulle, kuten myös sitruunamehu, persilja ja pilkotut kananmunat.
- Mausta suolalla ja pippurilla, jos pidät mausteisemmasta.
- Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.
On muuten ihan sairaan hyvää, vaikka Eddie ei arvostakaan!
Oho. Eipä jäänytkään paljon pakastettavaa. Kuusi aikuisten annosta, hmm…
***
I made a delicious kedgeree from Annabel Karmel’s book New Complete Baby and Toddler Meal Planner. Did Eddie like it? Not a morsel passed his lips. Our little gourmand would prefer to live on pasta, bread, yoghurt and fruit at the moment (may that moment be short!). Thankfully, kedgeree also freezes well…