Piilovihanneskastike pastalle, pizzalle ja nirsoille ipanoille
Onko sinullakin lapsi, joka ei suostu vilkaisemaankaan vihannesten ja juuresten suuntaan? Englantilaisella vauvanruokagurulla Annabel Karmelilla on ratkaisu: tomaattipohjainen piilovihanneskastike, josta on ainakin pastan, riisin ja kanan lisukkeeksi tai kostukkeeksi pizzan päälle. Meidän Eddie ainakin tykkää – niin hulluna, etten (tälläkään kertaa) ehtinyt edes ottaa jätkästä ruokailukuvia!
Pieni ruokailija koomassa ahmittuaan kuvun täydeltä pastaa ja soossia.
Ainekset (noin 4 aikuisten annokseen):
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 murskattu valkosipulinkynsi
- 1 keskikokoinen sipuli hienoksi hakattuna
- 100 g raastettua porkkanaa
- 50 g raastettua kesäkurpitsaa
- 50 g herkkusieniä viipaleina
- 1 tl balsamiviinietikkaa
- 400 g (pari tölkkiä) paseerattua tomaattia
- 1 tl fariinisokeria
- 1 (mieluiten vähäsuolainen) kasvisliemikuutio 4 dl:an kiehuvaa vettä liuotettuna
- kourallinen tuoreita basilikanlehtiä, revittyinä
- suolaa ja mustaapippuria maun mukaan
Tee näin:
- Kuumenna öljy (mieluiten kannellisessa) kattilassa tai korkeahkoreunaisessa paistinpannussa, lisää valkosipuli ja hauduta pari sekuntia, sitten lisää sipuli ja hauduta pari minuuttia.
- Lisää porkkanaraaste, kesäkurpitsa ja sienet ja hauduta 4 minuuttia aina välillä sekoittaen.
- Lisää balsamiviinietikka ja keitä seosta minuutin verran.
- Sekoita joukkoon paseerattu tomaatti ja fariinisokeri ja anna porista kannen alla 8 minuuttia.
- Lisää kasvisliemi ja keitä 2 minuuttia koko ajan sekoittaen.
- Ota pois tulelta, lisää basilika ja mausteet.
- Anna jäähtyä hetkisen, sitten soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä.
- Nauti fusillipastan, riisin, perunamuusin tai minkä tahansa lapsukaisesi suosiman hiilihydraatin kera. Sopii mainiosti myös pizzan päälliseksi tomaattipyreen sijaan.
- Pakasta ylijäämä jääpalarasioissa myöhemmin käytettäväksi.
Tämänpäiväiseen soossiin käytin muuten sienten sijaan höyrytettyä parsakaalia ja toisen tomaattipurkin ja basilikan sijaan valmista tomaattibasilikapastakastiketta, joka oli syötävä jääkaapista vanhenemasta huomenna jälleen koittavan Suomen-reissun (jee!) tieltä. Tuli ehkä vielä melkein parempaa kuin tarkkaan reseptiä seuraamalla!
***
Sharing Annabel Karmel’s delicious hidden-vegetable tomato sauce recipe with the Finnish audience of parents of fussy eaters. Yummy! (Even if my photos don’t give it justice.)