Kesän paras gazpacho
Ipanaisen synttäreiltä jäi syömättä niin paljon dippivihanneksia, että oli keksittävä niille jotain helle-Lontooseen sopivaa käyttöä. Keksin gazpachon.
Käytin pohjana tätä tuoreista tomaateista tehtyä reseptiä, mutta korvailin puuttuvia ainesosia niin vapaalla kädellä, että on kenties ihan asiallista kirjoittaa ohje tähän uusiksi. Tuli nimittäin niin herkkua, että samaa voisi tehdä ihan tarkoituksella uudestaankin. (Tosin harvemminpa gazpachosta pahaa saakaan, jos minulta kysytään.)
Ainekset:
- 4 isoa kypsää tomaattia
- puolikas kurkku
- 1 dl hienoksi pilkottua punaista tai keltaista paprikaa
- pienehkö punasipuli
- 1 tl suolaa
- 1 tl valkosipulijauhetta (koska talossa ei ollut tuoretta valkosipulia; jos sitä on, pari kynttä riittää)
- 1/2 tl juustokuminaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl savupaprikaa
- maun mukaan vastajauhettua mustaapippurirouhetta
- 1/2 l kirsikkatomaatteja
- 1/2 dl neitsytoliiviöljyä
- 1 sitruunan (tai limetin) mehu
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- koristeeksi valmiiseen keittoon esim. krutonkeja tai revittyjä basilikanlehtiä
Tee näin:
- Jos olet viitseliästä ja/tai keittiössä taitavaa sorttia, voit kuoria (nuo isot ensiksi mainitut) tomaatit. Jos et ole, riittää, että kuutioit ne.
- Kuori ja kuutioi kurkku ja punasipuli (sekä valkosipuli, jos käytät tuoretta etkä jauhettua).
- Kaada kaikki ylläolevat isoon kulhoon ja lisää suola, juustokumina, oregano, savupaprika ja mustapippurirouhe. Sekoita lusikalla.
- Puolita kirsikkatomaatit ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Lisää oliiviöljy, sitruunamehu ja balsamiviinietikka. Surruuta tasaiseksi soseeksi.
- Jos olet sitä viitseliästä sakkia, puserra kirsikkatomaattiliemi siivilän läpi tomaatti-kurkkuseoksen joukkoon; jos et ole, kaada se sellaisenaan. Sekoita lusikalla.
- Kippaa noin kolmasosa seoksesta takaisin blenderiin ja soseuta, kippaa takaisin, sekoita lusikalla ja soseuta… niin monta kertaa kunnes koko soppa on soseutettu.
- Jos maltat odottaa, anna jäähtyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Jos et malta, voi sopan syödä samantienkin.
- Koristele annokset basilikanlehdillä ja/tai krutongeilla sekä mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.
Minun gazpachoni näyttää aina kissan oksennukselta eikä almodóvarlaisen uhkeanpunaiselta herkulta – olisikohan syy siinä, etten ikinä jaksa kaltata ja kuoria tomaatteja? Suussasulavan hyvää se on silti.
Alkuperäisessä ohjeessahan on myös jalapeñoa, cayennepippuria ja Worcestershire-kastiketta, mutta niitä meidän kaapista ei tällä kertaa löytynyt, ja hyvää tuli silti. Ilman Worcestershire-soossia tämä gazpachon versio käy tietysti vegaanillekin, ja ilman krutonkeja se käy gluteenittomasta. Kevyttä ja terveellistä tämä soppa on kelle tahansa. ¡Buen apetito!
***
A rather divine gazpacho recipe from Chef John. I replaced jalapeño ja cayenne pepper with smoked paprika, lime with lemon, and left out the Worcestershire sauce, and I bet it didn’t make it any worse. ¡Buen apetito!