Nopea lounasherkku: kylmäsavulohi-tuorejuustomunakas
Onpa edellisestä ruokapostauksesta jo aikaa… mikä on kai aika kuvaavaa tälle elämänvaiheelle: samoilla tutuilla mennään viikosta toiseen, kun ei jaksa vielä(kään) kauheasti ruokahifistellä kiireiltojen ja liian nopeasti ohi kiitävien viikonloppujen vilinässä.
Tämänpäiväinen lounas kuuluu samojen tuttujen kategoriaan, mutta kun en ole sitä täällä vielä hehkuttanut, kirjataas ylös. Resepti on napattu suoraan Jekan blogista (kiitos!), mutta on minulla hyvä tekosyy sen kopsaamiselle: Jekka ei ole päivittänyt blogiaan vähään aikaan, joten jos hän päättääkin poistaa sen verkosta, samalla menee hyvä ruokaohje! Siispä tässä jälkipolville varmennuskopio: nopea ja helppo kylmäsavulohi-tuorejuustomunakas à la Jekka.
Ainekset (noin kahdelle):
- 4 kananmunaa
- 100 g kylmäsavulohta
- noin 100 g (tai maun mukaan) tuorejuustoa, esim. Philadelphiaa
- tuppo ruohosipulia
- kourallinen (tai kaksi) vesikrassia tai tuoretta pinaattia
- pippuria (ja suolaa) maustamiseen
- loraus öljyä paistamiseen
Riko munat lasiin, riko rakenne haarukalla tai vispilällä, lisää mukaan loraus vettä tai maitoa (jos haluat; en muuten tiedä, miksi näin on tapana tehdä munakasta tehdessä – osaako joku sivistää?). Kaada kuumalle öljytylle pannulle. Kun munakas on puoliksi hyytynyt, lisää suupalankokoisiksi revitty tai leikelty kylmäsavulohi, silputtu ruohosipuli ja pippuri (sekä suola, jos tykkäät suolaisesta; muista kuitenkin, että sekä savulohi että tuorejuusto tekevät jo munakkaasta aika suolaisen, lisäsuolaa ei siis välttämättä tarvita). Kun lohi kypsynyt eli muuttunut vaaleammaksi ja munakas alkaa irrota pannun reunoista, lisää päälle useampi klöntti tuorejuustoa sekä krassi tai pinaatti. Käännä munakas taskuksi ja levy nollille. Munakas voi hautua jälkilämmöllä vielä muutaman minuutin sillä aikaa, kun katat pöydän (ellei parempi puolisko ole jo tehnyt sitä ja avannut helmeilevänkylmää rosépulloa).
Jos munakkaaseen ei lisää suolaa, sapuska toiminee myös alle vuodenikäiselle kulinaristille. Ainakin Eddie tykkäsi. (Kuten sanottua, lohessa ja juustossa on jo aika paljon suolaa, joten ei parane tehdä tätä pikkuiselle kuitenkaan liian usein.)
Munakas on myös mainiota sormiruokaa.
***
Quick & tasty lunch recipe: smoked salmon and cream cheese omelette with chives and water cress (or baby spinach), copied from a fellow London Finnish mum Jekka’s blog. Eddie loved it too. Don’t give it to babies too often, though, because smoked salmon and cream cheese contain quite a lot of salt.