Syksyn satoa (ml. maailman paras valkosipulikurkkuresepti)
Kesäkuvahaasteesta on hyvä loikata syyskuviin. I ♥ mun takapiha! Tai Miehen pienten karvaisten kätösten työtähän tämä kaikki on, mutta koska hän ei ole täällä reviiriään puolustamassa, minä otan mielelläni kunnian. Avioliitossa jaetaan kaikki…
Kolme vuotta pihamme perällä on kitunut omenapuunpätkä, jonka kuvittelimme olevan koristeomenapuu, koska se tuotti vain pari hapanta peukalonpäänkokoista hedelmää vuodessa. Tänä keväänä Mies lykkäsi armosta puun juurelle tuoreet mullat ja lannoitteet – ja avot! Happamia nuo ovat vieläkin, mutta kyllä niistä pari piirakkaa tekee.
Kasvimaalla on tänä kesänä kasvatettu kurkkua, sipulia, valkosipulia, porkkanaa, kirsikkatomaattia, rucolaa, pinaattia ja sekasalaattia (sekä vahingossa fenkolia; mitä ihmettä voi tehdä isolla nipulla fenkolia?). Salaatit ehtivät tuleentua Eddien synnytyksen ja parin ensimmäisen hämmennysviikon aikana, kun emme kasvimaan olemassaoloa muistaneetkaan, mutta muut ovat tuottaneet kelpo sadon.
…Itse asiassa niin kelpo sadon, että pääsin tänä kesänä ensimmäistä kertaa elämässäni säilömään omat valkosipulikurkut! Mausteita ja etikkaa lukuunottamatta kaikki tarpeet tulivat omasta maasta. Kun on 13 vuotta raahannut Suomesta meidän äidin maailman parhaita valkosipulikurkkuja, tämä oli aikamoinen askel aikuistumisen tiellä… ;-) Ja ai että tuli hyvää!
Kurkkuresepti on bongattu jostain Rajamäen etikkamainoksesta vuonna kivi ja kirves enkä löytänyt sitä enää firman nettisivuilta. Näin se kuitenkin menee:
1 kg kurkkuja
2 – 3 sipulia
4 – 8 valkosipulinkynttä
1 – 2 porkkanaa
nippu tilliä
Liemeen (Itse asiassa mun piti kyllä tehdä lientä 2,5-kertainen annos tuohon kurkkumäärään! Mahdoinko ladata ainekset purkkeihin liian väljästi vai mistä lie syystä…):
3 dl vettä
2 rkl suolaa
2 dl sokeria
2 laakerinlehteä
1/2 tl rouhittua mustaapippuria
1/2 tl rouhittua valkopippuria
1 rkl sinapinsiemeniä
2 dl 10-prosenttista väkiviinaetikkaa
Tee näin:
Huuhdo kurkut, kuori sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Viipaloi kaikki. Silppua tilli. Lado ainekset tiiviisti kerroksittain pestyihin ja desinfioituihin (=keitettyihin) lasitölkkeihin.
Kiehauta vesi ja mausteet. Lisää etikka. Jäähdytä liemi. Poista laakerinlehdet. Kaada liemi tölkkeihin (helpointa suppilon kautta). Laita purkin ja kannen väliin pala tuorekelmua, niin saat kannen vielä joskus aukikin. Säilytä viileässä ennen tarjoamista. Kurkut maustuvat parissa viikossa ja säilyvät viileässä iät kaiket.
Ja saatiinhan me aiemmin kesällä omasta pihasta vielä marjasatoakin. Oma iiiiso kirsikkapuu on ihana! Mies saa rakentaa siihen joskus vielä majan Eddielle, niin poju pääsee poimimaan kirsikoita suoraan puusta suuhun..!