Aguachile, tule Suomeen
Trendi haastaa kertomaan, minkä ruokailmiön haluttaisiin saapuvan Suomeen. Ja voi kuinka kaipaan ja himoitsen Aguachileä ihan mielettömästi! Nyt etenkin kesän tullen voisipa pyytää terassilla raikkaan oluen tai sidukan seuraksi Aguachilen. Mikseipä muutenkin ravintolassa, etenkin alkuruokana toimisi mainiosti. Eli ehdottomasti Suomeen saisi saapua tämä ihana merellinen makunautinto. Yhdessä cevichen kanssa voisivat valloittaa Suomen ruokalistoja siellä merellisellä puolella!
Vesi nousee kielelle muistellessani kaikkia Meksikossa syömiäni Aguachile annoksia, joihin yleensä liittyi myös ranta tai uima-allas, tai ihan vaan aurinko ja terassi sekä hileinen Victoria limellä. Aguachile tarjoillaan kylmänä ja yksinkertaisuudessaan sisältää katkarapuja (jätti), kurkkua, punasipulia ja chile serranoa sekä limeä. Marinadi /salsa, millä katkaravut on kypsytetty koostuu myöskin limestä, chilestä (usein chiletepin), ja tilkasta salsa maggia (soija), ripaus suolaa ja pippuria. Saattaapi usein olla häivähdys oreganosta ja laakerinlehdestä, mikäli tulisuudelta osaa erottaa.
Lisukkeena voi syödä vaikkapa suolakeksejä, quesadilloja, tostadas, avokadoa ja lisätä kuvassakin näkyvää salsa verdeä, mikäli kaipaa vielä lisää tulisuutta.
Monimutkainenhan resepti siis ei ole kunhan saa oikeat chilet käsiinsä ja toki tuoreilla katkaravuilla saa parhaan lopputuloksen. Nämä kaksi pikkuseikkaa ja tuon marinadin oikeat suhteet saada mausta täyteläinen, sopivan tulinen, mutta ei liian potkiva ovat toistaisekin olleet esteenä tarjoilla täydellistä Aguachileä keittiössäni.