Sairauden ”huono” nimi!

Englannissa Kroonisesta väsymysoireyhtymästä käytetyin nimi on ME eli Myalginen enkefalomyeliitti. Nimitys on mielestäni jollain tavalla parempi kuin Krooninen väsymysoireyhtymä. Muistan, kun kerroin eräälle tutulleni sairastuneeni vakavasti Krooniseen väsymysoireyhtymään ja hän purskahti nauruun?! Jos taas olisin sanonut, että kyseessä on ME eli Myalginen enkefalomyeliitti hän tuskin olisi nauranut! Toki tuo naurunpyrskähdys kertoo mielestäni myös jotain tuosta ihmisestä! Vai nauraisitteko jos joku sanoo sairastuneensa vakavasti? 

ME(eli Cfs eli Krooninen väsymysoireyhtymä eli SEID eli CFSIDS) on myös jonkun verran samankaltainen sairaus kuin toinen neurolginen autoimmuunisairaus nimeltään MS eli multippeliskleroosi. ME on myöskin neurologinen sairaus jossa esiintyy mm. immuunipuutosta, kipuja, univaikeuksia, uupumusta, huimausta, pahoinvointia, autonomisen hermoston toimintahäiriöitä, päänsärkyjä, väsymystä, lihasheikkoutta, kognitiivisia ongelmia ja näköhäiriötä. 

Myalgia tarkoittaa lihaskipua/lihassärkyä ja enkefalomyeliitti tarkoittaa aivojen ja selkäytimen tulehdusta. Tämä nimenä jo itsessään kertoisi ettei kyseessä ole mikään pikku sairaus jolle voi pyrskähdellä. Olen onneksi nyt huomattavasti paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin ja liikun mielelläni kodin ulkopuolella tapaamassa ystäviäni. Tämä ei kuitenkaan valitettavsti tarkoita sitä, että olisin täysin terve! Jos se on vaikeaa käsittää, niin ymmärtämistä varmaan helpottaa, kun miettii esimerkiksi henkilöitä joilla on MS-tauti, Parkinsonin tauti tai joku muu pitkäaikaissairaus. Eivät näitä sairastavat ihmiset ole valitettavsti terveitä vaikka likkuvat ihmisten ilmoilla tai yrittävät pitää jäljellä olevasta kunnostaan huolta!

Olkaa armollisia toisillenne jonain päivänä voitte tarvita sitä itse❤

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *