Poliittiset äidit

Äitiyskoe

Näin vaalien jälkeen sopinee laittaa blogiin tämä kuva.

Tämä vanha sveitsiläinen vaalimainos tuli vastaan Hesarissa muistaakseni alkuvuodesta, ja se nauratti kovasti minua ja äitiäni, joka sattui juuri sopivasti olemaan vierailulla luonani. Vanha mainos vastustaa naisten äänioikeutta ja vaalikelpoisuutta. Saksaa taitamattomille suomennetakoon, että teksti tarkoittaa kutakuinkin "Äiti tekee politiikkaa! Naisten äänioikeus ja vaalikelpoisuus EI" (Olen lukenut pitkän saksan äitini toiveesta, joten saksankielikin on vähän meidän yhteinen juttu.) Kuvassa lapsi rääkyy lattialla ja paha musta kissa on ilmeisesti hypännyt ikkunasta kehtoon. Tämä kaikki on mitä ilmeisimmin pahan, kodin ulkopuolisista asioista kiinnostuneen äidin syytä.

Minulle ja äidilleni tämä mainos kaikessa naurettavuudessaan osui ja upposi, sillä äitini on paitsi ollut aktiivinen poliittisesti, myös mennyt töihin lastensa ollessa varsin nuoria - kuten kahdeksankymmentäluvulla oli hyvin tavallista. Minä taas olen tänä keväänä tehnyt taas aivan innoissani kahden kaverini kuntavaalikampanjoita. Olen kokoustanut, viilannut tekstejä, tilannut painotuotteita, leiponut ja jakanut mainoksia. Oikeastaan työ alkoi jo syksyllä, samoihin aikoihin vauvaprojektin kanssa.

Kevättalvella tuon mainoksen äärellä pohdin, että taidanpa suurentaa sen jääkaapin oheen naurattamaan itseäni. En nimittäin ajatellut luopua aktiivisuudesta lapsen synnyttyäkään, vaikka tuohan lapsi hommaan haasteensa, enkä taatusti jatkossa voi olla mukana ihan samalla intensiteetillä. Mutta kampanjoiden tekeminen on yksinkertaisesti älyttömän hauskaa, ja lisäksi haluan kaikilla mahdollisilla tavoilla sanoa, että ei, se lapsi ei joudu kadotukseen, vaikka äiti tekisikin työtä tärkeiksi katsomiensa asioiden eteen.

Naisten määrä kunnanvaltuustoissa muuten kasvoi näissä vaaleissa, ja esimerkiksi Espoossa valtuustoon valittiin seitsemän lapsen yksinhuoltaja (!!) Habiba Ali (Hesarin juttu hänestä täällä), joka kyllä valaa ainakin minuun aikamoista luottoa siihen, että elämään voi mahtua monenlaista.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.