Rokot ja nuhat ja ties mitkä, eli sairastelukierteistä

Äitiyskoe

Hesarissa on tällä viikolla ollut useampi juttu siitä, miten paljon lapset sairastavat päivähoidon aloittaessaan. Olen ollut samaan aikaan järkyttynyt ja helpottunut.

Tämänpäiväisessä lehdessä kerrottiin, että sairastamisen huippu on kolmen kuukauden kohdalla, mutta viidessä kuukaudessa jo helpottaa. Kuulostaa tutulta.

Lapseni aloitettua päiväkodissa yksi yleisimpiä kysymyksiä on ollut, että onkä se sairastellut paljon. Sairastelukierteet olivat myös ainakin minun mielessäni se pahin pelottelunaihe kun etukäteen mietin päiväkotielämää. Ja juu, niinhän nuo tutkimustulokset tosiaan kertovat, että lapset sairastavat paljon. Mutta toisaalta sitten meidän tapauksemme kertoo, että ei se aina ihan niinkään mene.

Hesarin juttujen mukaan alle kolmevuotiaalla päiväkotilapsella on vuosittain keskimäärin sata ja yli kolmevuotiaalla 50 infektio-oireista sairaspäivää. Jutussa ei kuitenkaan määritellä, mikä lasketaan sairaspäiväksi, ja joudun olettamaan, että aika pienistä oireista täytyy olla kyse, sillä ei liene totta, että alle kolmevuotiaat olisivat keskimäärin lähes kolmasosan vuodesta esimerkiksi kuumeessa tai muuten oikein kunnolla kipeänä.

Me olemme siis joka tapauksessa päässet helpolla: keväällä lapsella oli pariin otteeseen laryngiitti, kesällä yksi flunssa ja nyt syksyllä sille iski enterorokko - mutta sen tajusin vasta kun tauti oli jo menossa pois ja lääkäri sanoi, että lapsen voi jo viedä hoitoon kun se oli reipas. Jos laskelmani pitävät paikkansa, olen ollut lapsen sairastamisen takia töistä pois puolen vuoden aikana kuusi työpäivää. Mielestäni se ei ole kovin paljon, kun kyseessä oli kuitenkin lapsen ensimmäinen puolivuotinen hoidossa.

Ja mikä tämän tekstin pointti nyt oikein oli? No se että ei kannata pelätä sitä sairasteluakaan loputtomiin. Eivät kaikki lapset sairasta kamalasti. Toisille toki tulee kaikki mahdolliset taudit - ja he sitten nostavat niitä keskiarvoja. Hesarin mukaan lapset ovat sairastamisen takia hoidosta pois keskimäärin viitenä prosenttina kaikista sovituista päivistä. Se ei vielä kuulosta kamalan paljolta - olen varmasti monena vuonna ennen lasta sairastanut itse vähintään saman verran.

Ja se helpottava uutinen, johon jokaisen tautikierteessä kärvistelevän kannattanee keskittyä on että tutkijan mukaan sairauspäivien määrä oli jo viisi kuukautta päivähoidon aloituksen jälkeen verrattavissa kotihoidossa oleviin lapsiin. Mikäli meillä sujuisi kuten perheillä keskimäärin, pahimman tautiajan pitäisi nyt olla osaltamme ohi.

Voimia teille, joilla ne ovat vielä edessäpäin.

Kommentoi