Desing-klassikko Kilta tuoli

En ollut uskoa silmiäni kun tänään eteeni sattui tämä loistokuntoinen Kilta tuoli.

Olli Mannermaa suunnitteli Kilta tuolin Tehokaluste Oy:lle (nykyinen Martela) vuonna 1955. Tuolista pidettiin heti sen toimistokalusteeksi sulavan muotokielen takia ja tuolin vanerista valmistettu alkuperäisversio voitti mitalin Suomen suurmessuilla samana vuonna.

Nykyisen ulkonäkönsä tuoli sai polystyreenin (kevytmuovin) käytön myötä. Materiaali on kevyttä ja tukevaa. Se myös mahdollisti muotin käytön valmistuksessa. Ensiesittelyssä, kaikki pinnat verhoiltuna Kilta muovituoli nähtiin Kölnin huonekalumessuilla 1958.

Löytämäni tuoli on yllättävän hyvässä kunnossa. Luulen että se on majaillut ehkä jossain varastossa ja ollut käytössä vain lyhyen aikaa. Nahkaosat ovat lähes moitteettomia muutamaa pikku viirua lukuunottamatta ja sininen kangaskin on siistissä kunnossa.

Nähtyäni tuolin lähikirppiksellä en heti kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Kiertelin ensin kaikki pöydät rauhassa läpi. Tuolin tsekkaaminen oli kuitenkin onneksi jäänyt takaraivoon ja aloin tutkia sitä tarkemmin. Hintalapussa merkintä oli merkintä "Kilta" ja hinta 19 €.

Mietin että mahtaako olla aito tuoli kun tähän hintaan myyvät? Pohjastahan se selvisi. Siellä oli tavaraseloste ja merkkitarrat kauniisti näkyvillä.olin aivan riemuissani.

Olin liikkeellä pojan kanssa lastenvaunuilla, joten maksoin tuolin ja palasin hakemaan sen muutaman tunnin päästä autolla.

Ajattelin sijoittaa tuolin vierashuoneeseen turvaan meidän kissaneitosilta, koska en tiedä kestääkö nuo nahkaosat ollenkaan kevyttä kynsihoitoa.

Käänsin selkäni kuvauksen loputtua hetkeksi ennen kuin vein tuolin alakertaan ja lopputulos näkyy yläpuolella. Tuoli on mieleen myös kissoille, kuvaaminen ei niinkään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.