Esteri Tomulan kauniit kuvat

Esteri Tomula on Arabialle vuosina 1947-1984 työskennellyt keramiikkataiteilija. Erityisesti hänet tunnetaan kauniista kuvioinneistaan. Hänen koristelemansa esineet ovat nykyäänkin hyvin suosittuja.

Tomulan koristeiden ja kuvien suosio on helppo ymmärtää kun katsoo niitä tarkemmin. Tässä esimerkiksi Botanica-sarjan seinälautaset Lumme ja Pihlaja.

Kuviot ovat tosi hauskoja ja tyyli helposti tunnistettava. Värit ja muodot ovat sopivasti suloisia. Kuvassa alla on Mesimarja sekin Botanica-sarjaa.

Saatan suosia tätä Esterin tyyliä myös siksi että nämä kuviot ovat jo tuttuja minulle lapsuudesta. Suurin osa näistä kuvatuista seinälautasista on äitini.

Yläpuolella Mustaherukka ja alla Keltakannusruoho. Botanica-sarjaan kuuluu 36 luonnonkukkaa ja 12 metsämarjaa. Luulisi siis keräiltävää riittävän tämän sarjan parissa pidemmäksikin aikaa.

Ja jos sekään ei riitä niin seinälautasia löytyy vielä Rosa-sarja, johon kuuluu seitsemän ruusua.

Yllä Niittyleinikki ja alla Ketoneilikka.

Hyvin tunnettuja ja nykyään myös hyvin hintavia ovat Arabia Finelin emaliset Tatti-salaattikulhot. Näitä on tehty vuosina 1965-1970. Kulhoja on montaa eri kokoa ja taitaa olla myös tätä samaa kuosia myös kattiloissa. Äitini kulho on sisältä naarmuuntunut. Muistan kuinka tässä vatkattiin kaikki taikinat ja kermavaahdot sähkövatkaimella ja naarmuuntumista ei tosiaankaan pelätty.

Tattikuosi on valloittava. Voisi toimia vaikka pöytäliinassa.

Sitten toinen aivan mainio kuosi on Neptun. Minulla on kirkkaanpunainen Finelin emalikattila, jota nämä hymyilevät kalat kiertävät. Tietääkseni sekin on valmistettu vuosien 1965-1970 aikana. Kattila on niin kiiltävä että sen kuvaaminen ilman heijastusta kuvassa oli aika haastavaa.

Tässä päästiin vasta vaatimattomaan alkuun Tomulan tuotannon kanssa. Esittelemättä jäivät Vegetat, Kirsikat ja lukemattomat muut koristeet jotka Esteri on suunnitellut. Toivottavasti olisi"kalaonnea" kirppiksillä, että uis näitä Essun koristelemia esineitä lisää haaviin.

Kommentoi