Kartalla

Otsikko ei viittaa kirjoittajaan, mutta sitäkin enemmän uusimpiin löytöihini nimittäin vanhoihin kaupunkikarttoihin. Löysin niitä kaksin kappalein kierrätyskeskuksesta. Pidän siitä että taulut eivät ole pelkkiä koristeita ja esillä vain kauneutensa vuoksi. Niissä pitää olla aina joku juttu sen kauneusarvon lisäksi. 

IMG_1894.JPG

Kartat ovat Turun ja Uudenkaupungin kaupunkikarttoja ja kuuluvat Suomen ensimmäiseen kaupunkikartastoon. Kartaston on laatinut Claes Wilhelm Gylden vuosina 1837-1843 ja se käsittää kaikki siihen aikaan olemassa olleet 30 Suomen kaupunkia. Ostamani kartat ovat alkuperäisten karttojen kopioita. Alkuperäiset ovat usean sadan euron arvoisia ja hinnat vaihtelevat kaupungista riippuen. Kartoista on tehty kopioita vuonna 1931 ja Maanmittaushallitus on tehnyt Gyldenin kartastosta näköispainoksen vuonna 1983.

IMG_1890.JPG

Yläpuolella lähikuva osasta Turun kaupunkikarttaa. Näyttääkö edelleen tutulta turkulaiset? 

Kartoista on asemakaavan lisäksi selvinnyt omistaja- ja pinta-alatietoja. Näitä tietoja tarvittiin mm. verotusta, lainhuudatusta ja rakennusvalvontaa varten. 

IMG_1891.JPG

Turun kaupunkikartassa on lisäksi lueteltu Kaupunginosien ja korttelien nimet. Nimistö näyttäisi suurelta osalta olevan eläimiä, kaloja, planeettoja yms. (Mitä minun ruotsinkielen taidollani selviää.)

IMG_1189.JPG

Uudenkaupungin kartta on tehty samalla periaatteella. Kaupunki on luonnollisesti ollut paljon pienempi, eikä siinä kortteleitakaan näy kuin 22 kpl. Mielelläni haluaisin tällaisen Gyldenin kaupunkikartan Helsingistä, se kun on syntymäkaupunkini ja muutenkin tärkeä minulle.

IMG_1886.JPG

Kartat löysivät paikkansa alakerrasta, jossa meillä on pieni lukunurkkaus. Kivoja ja persoonallisia tauluja nämä kaupunkikartat. Eikä taida ihan heti tulla samanlaisia vastaan.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *