Keltaista kristallia

Valkoinen Karhulan narupurkkiin laittamani Amaryllis on auennut. Se on varsin upean näköinen. Nämä painavat kukat kaatuvat helposti ollessaan kevyessä ruukussa, mutta tässä reilun kilon painoisessa purkissa kaatumisesta ei ole pelkoa.

Jos haluatte nähdä purkin josta höpötän kurkatkaa purkkeja ja purnukoita postaukseni. Tänään oli kuitenkin tarkoitus kirjoittaa tästä alla näkyvästä esineestä, joka on...

Mäntyharjun lasitehtaan Katja kristallikarahvi. Karahvin suunnittelija on teollinen muotoilija Eero Rislakki ja Katja karahvia on valmistettu Mäntyharjun lasitehtaalla koko tehtaan toiminnan ajan vuosina 1968-1971 North Crystal-tuotemerkin alla.

Eero Rislakki on muotoillut tämän karahvin lisäksi esimerkiksi JOPO-polkupyörän ja koruja Kalevala korulle, sekä useita muita esineitä.

Mäntyharjun lasitehdas ei koskaan tehnyt voittoa. Katja ja muut lasimallit päätyivät muutaman mutkan kautta Riihimäen lasin omistukseen ja niiden tuotanto jatkui tämän käänteen ansiosta Mäntyharjun lasin konkurssin jälkeenkin.

Kuvien karahvi löytyi eräältä kirppikseltä hyvään hintaan kyljessään lappu jossa luki: vanha maljakko. Pakko se oli pelastaa.

Huomenna on muuten Katjan nimipäivä. Hyvää nimipäivää kaikille Katjoille!

Kommentoi