Kotimaista emalia

Vanhat emali-ja peltitavarat jakavat mielipiteet. Aikaisemmin itsekin pidin niitä kamalana romuna, kunnes huomasin että niissä oma viehätyksensä.

Kukan alla Aarikan Riemuraita-tarjotin ja takana peltipurkki, jossa on myyty Marianne-karkkeja. Luulisin että molemmat ovat 70-luvulta.

Suomalaista emalia valmistettiin Finel-tuotemerkillä Järvenpäässä. Finel oli Wätsilä-konserniin kuuluneen Arabian tuotemerkki.

Antti Nurmesniemen Pehtoori-kahvipannu on suunniteltu vuonna 1957 ja se on suosittu edelleen. Pannua on kahta kokoa ja useaa eri väriä.

Emalin valmistus rantautui Ruotsista Suomeen 1950-luvulla. Emalin kulta-aikaa elettiin 1950-1960-luvuilla. Suomalaisen emalin suosio räjähti kun ymmärrettiin palkata kotimaisia muotoilijoita suunnittelemaan tuotteita ja niiden kuviointeja.

Neptun-kattiloiden kuosin on suunnitellut Esteri Tomula. Valkoinen kattila löytyi vasta pari päivää sitten. Nyt siinä on makeisia, mutta se on riittävän hyväkuntoinen oikeaankin käyttöön.

Ritari kahvipannu on myös Finelin tuote. Kuosin pannuun on 1970-luvulla suunnitellut Raija Uosikkinen. Pannu oli ostettaessa melko puhdas ja kauniskuntoinen.

Nyt taikasienellä puhdistuksen ja pesun jälkeen se kelpaa kahvin tarjoiluun. Pitää joskus kokeilla keittää siinä kunnon pannukahvit.

Kommentit

Onpa söpöt kattilat kerrassaan. :)

Kommentoi