Lomonosovin eläinfiguurit

Muistan vielä muutama vuosi sitten olleeni sitä mieltä että posliinifiguurit ovat karmeinta, mitä kotiinsa voi hankkia. Nyt mieleni on muuttunut näiden seuraavien hellyyttävien eläinhahmojen myötä.

Suloiset eläinhahmot on valmistanut Lomonosovin posliinitehdas, alunperin Nevan posliinitehtaana tunnettu tuotantolaitos. Nevan posliinitehdas perustettiin Pietariin 1744 valmistamaan keisariperheelle astioita. Se tunnettiin myös nimellä keisarillinen posliinitehdas.

Tehdas nimettiin vuonna 1765 venäläisen kirjailijan ja tieteilijän Mihail Lomonosovin mukaan ilmeisesti kunnianosoitukseksi hänen kuolemansa jälkeen (Lomonosov kuoli vuonna 1765).

Lomonosovin tehtaan tuotannossa on laaja valikoima eri eläimiä. Mielestäni erityisesti koirat ovat onnistuneita. Oikeanpuoleinen koira on kyllä Arabian, mutta se halusi kuvaan frendinsä kanssa.

Kaikki tehtaan figuurit on käsinmaalattu ja ne voi helposti tunnistaa pohjassa olevasta, yleensä punaisesta leimasta: LFZ made in USSR. Tämänkaltaisia eläimiä on valmistettu vuosina 1950-1970. Toki posliinituotteen iän näkee suurinpiirtein sen leimasta. Ne kun vaihtelevat eri aikakausien mukaan. Tietääkseni Lomonosovin posliinitehdas toimii nykyisin taas nimellä keisarillinen posliinitehdas, muttei valmista enää figuureja.

Pointterissa on tavoitettu niin hienosti koiran olemus, että melkein voi kuvitella kuinka se nousee makuulta ylös, kynnet rapisevat lattialla ja seuraavaksi koira suuntaa keittiöön vesi- tai ruokakupille.

Lomonosovin valikoimaan on astioiden, ihmis- ja eläinfiguurien lisäksi kuulunut (riikin)kukko-sirottimia suolalle ja pippurille. Tässä yläpuolella yksi sellainen. Makuuni siinä on kaikkea liikaa, mutta se edustaa hyvin omaa aikaansa ja itänaapurin runsasta tyyliä.

Lomonosovin figuureilla on oma keräilijäkuntansa ja niiden hinnat ovat tällä hetkellä melko kohtuulliset, kun ostopaikkana on joku muu kuin ammattiliike. Pitäkää mummona, mutta nämä Lomonosovin eläinhahmot on ihania (lukuunottamatta tuota riikinkukkosirotinta).

Kommentoi