Pintaraapaisu vanhanajan peltilelujen maailmaan

Viikonloppuna tieni osui yksiin erään jäätelökauppiaan kanssa. Kiinalainen herra oli varsin hellyttävä, mutta kovin hiljainen. Tämän kohtaamisen vuoksi kirjoitan teille vanhoista pelti- ja vetoleluista.

Tämä yläkuvan herra on todennäköisesti 50-60 -luvulta. Tätä samaa mekaanista peltilelua valmistetaan edelleen, mutta kasvot on uudemmissa yksilöissä erilaiset. Uudet vastaavat ovat hinnaltaan alle 10 €:n luokkaa. Tämän arvosta ei mulla ole tarkempaa tietoa.

Peltilelujen kuten muidenkin vanhojen lelujen arvoon vaikuttaa: lelun kunto, onko lelu alkuperäistä vai uustuotantoa, löytyykö pakkaus, sekä lelun valmistusmaa.

Yläkuvan veturi on saksalalainen ja noin 1950-luvulta. Se on hiukan kärsinyt innokkaiden leikkijöiden käsissä. Tämän hetken kalliimmat peltilelut ovat yleensä sellaisia, joiden valmistus on jo alunperin ollut kalliimpaa ja nämä kustannukset ovat jo aikanaan vaikuttaneet lelujen myyntihintaan.

Japanilaisia peltileluja pidetään arvokkaampina kuin kiinalaisia, johtuen juuri alkuperäisistä valmistuskustannuksista. Kiinalaisten lelujen arvostus on matalampi myös suuremman tuotantomäärän vuoksi.

Lelujen todellisen arvon usein pystyvät arvioimaan vaan asiaan paneutuneet keräilijät. Kuitenkin selvää on että peltilelujen trendi on nouseva, samoin hinnat.

Peltilelujen kulta-aika loppui 1960-luvun puolivälissä ja pian muovi korvasi pellin lelujen materiaalina.

Matkustajavaunu alla on myös ollut mukana monessa leikissä ja liitos hiilivaunuun takana on korvattu rautalankavirityksellä. Pidän tämän junan ulkonäöstä ja monista yksityiskohdista, joita siitä löytyy.

Tässä alla vetomekanismilla toimiva kana on muovikuorinen ja varmaan muovinkäytön alkuvuosina valmistettu. Kana on söpösti kellastunut ajan kuluessa.

Nämä vanhat lelut ovat hyvin mielenkiintoisia ja haluaisin kovasti tutustua näihinkin aiheena tarkemmin. Superia olisi päästä katsomaan jonkun asiaa tuntevan keräilijän kokoelmaa ja päästä esittämään hänelle samalla kysymyksiä, joita mulla arvattavasti onkin useampi...

 

Kommentoi