Riihimäen keltaista lasia

Pitkän aikaa lasikokoelmani ainut vihreänkeltainen eli uraanilasista tehty esine oli tämä alla näkyvä Grapponian kermakko. Jostain syystä näitä keltaisia esineitä ei vaan tullut vastaan järkevällä hinnalla. Kunnes sitten...

Tein useamman keltaisen löydön (joo tiedän kuulostaa arveluttavalta). Ensin törmäsin näihin ihaniin Jesperi puristelasisarjan lautasiin. Lautaset ovat Erkkitapio Siiroisen 1971 suunnittelemat ja niiden pintaa peittää ameebakuviointi. Sarjaan kuuluu lautasten lisäksi kaadin, juomalasi, kulhoja, sekä sokerikko ja kermakko. Samaa ameebakuviota hyödyntävä Kasperisarja on kiinnipuhallettua lasia.

Lasisarjoja Hesarin kriitikko luonnehti niiden julkaisun jälkeen seuraavasti: "Muoto ja koriste eivät tahdo hahmottua kokonaisuudeksi. Kokoelman kirjavuutta on omiaan lisäämään Riihimäen tehtaan tapa käyttää laseissa makeita ja imeliä värejä. Jotain tuntuu olevan liikaa". Sarjat olivat kuitenkin yleisön keskuudessa suosittuja.

Tamara Aladinin kääntömaljakko Mesimarja, sekä Nanny Stillin Sulttaani-sarjan kynttilänjalka(?) ovat myös samaa loistavaa uraaninkeltaista. Nämä kaikki lasit hohtavat UV-valossa vihreinä.

Vieläkin kiittelen onneani kun vihdoin löysin näitä jännän keltaisia lasiesineitä. Tätä väriä ei nykylaseissa näy.

Kommentit

EricaK
EricaK

Ihania aarteita!

ajattomat aarteet

Voi kiitos.:)Taidan olla vähän hurahtanut näiden keräämiseen...

Kirsi-Maria (Ei varmistettu) http://kirsimaria.wordpress.com

Meidän lähikirppiksella olisi tuo kääntömaljakko, ja mieleni tekisi sitä, mutta en ole kovin kokenut lasiastioiden ostaja enkä haluaisi maksaa liikaa... Samoin siellä on Arki-maljakko. Mikä olisi maksimihinta, mitä sinä maksaisit näistä lasimaljakoista? Ymmärrän kyllä, jos et halua sanoa suoraan summia, mutta ehkä suunnilleen: yli vai alle kympin?

ajattomat aarteet

Hei,

Vastaan nyt diplomaattisesti näin... Värillinen lasi on aina kalliimpaa kuin kirkas, kun puhutaan ihan tavallisista puristelasimaljakoista. Arki maljakko on Kotilasi sarjaa, joka on ollut aikanaan edullisempi sarja. Ekasta omastani maksoin kympin, kaikki muut ovat löytyneet halvemmalla. Tuosta Mesimarjasta maksoin yli kympin, mutta alle kaksi. Ei siis ollut mikään huippuedullinen, mutta ihan ok hinta mielestäni. Sitten kun kerää jotain sarjaa, niin helposti maksaa siitä yhdestä puuttuvasta ylihintaa, koska se nyt oli vaan pakko saada ;)

Kirsi-Maria (Ei varmistettu) http://kirsimaria.wordpress.com

Kiitti, tämä auttoi jo kovasti :) Käyn illalla vielä katsomassa, onko Mesimarja niin sievä kuin ajattelin ja sopisiko se meille.

ajattomat aarteet

Toivotaan että kukaan muu ei ole kerennyt sitä ostaa tällä välin. ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.