Tuntematon kaunotar

Näin Halloween-juhlien aikaan mieltäni alkoi taas askarruttaa erään taulun tarina. Taulu on aina mielestäni ollut hieman pelottava enkä ole sitä ripustanut seinälle, mutta samalla sen historia on kiehtonut kovasti. Kuka oli tämä taulun nuori nainen? Jolla on vangitseva katse.

Kuka taulun on maalannut? Missä? Taulussa ei ole signeerausta, eikä mitään muutakaan merkkiä, minkä perusteella sen historiaa pystyisi selvittämään. Oliko hänen tarinansa onnellinen, tasainen vai ehkä traaginen?

Taulu päätyi minulle lahjana kymmenisen vuotta sitten. Äitini oli kiertelemässä asuinpaikkansa lähellä olevassa "romuliikkeessä" (jota nykyään ei enää ole) ja hänet valtasi voimakas tunne että joku katseli häntä. Liikkeessä ei ollut muita asiakkaita. Käännyttyään ympäri hän näki salin perällä tämän taulun.

Hän lahjoitti taulun minulle, koska hänen mielestään muistutan tätä taulun naista. Taulusta ja sen alkuperästä on monenlaisia arvauksia. Joku sanoi sen olevan ehkä hollantilaisen kauppiaan tytär (tällaiset muotokuvat ovat kuulema olleet tavallisia). Toisen mukaan taulu on selvästi venäläinen. Eikös tuo kaulus kuvassa viittaa barokkiin?

 

Taulun kankaassa takapuolella näkyy yllä oleva värimerkki. Mielestäni tämä paljastaa sen ettei taulua ole maalattu, vaan se on painettu ja vieläpä paljon taulun esittämää aikakautta myöhemmin. En ole mikään öljypainokuvien asiantuntija. Voisiko tämä olla sellainen?

​​Nämä kynttilänjalat löysin kirpputorilta torstaina hintaan kolme euroa kappale. Niissä on kuntakeskuksen leima ja alpakan merkki. Tämän mallin nimi on barokki. Vastaavista hopeisesta saisi uutena pulittaa sievoisen summan. Nämä näyttävät makeilta näin tummuneina ja luulen että en aijo kiillottaa näitä ollenkaan.

Kommentoi