Vanhat pytyt

Olohuoneen lipaston päältä löytyy kaksi pyttyä. Ne on valmistettu alunperin hunajan ja voin säilytystä varten. Kuvaushetkellä laitoin niihin väliaikaisesti Krysanteemit, mutta tavallisesti ne toimivat meillä tärkeiden pikkutavaroiden piiloina.

image.jpeg

Vasemmanpuoleinen hunajapytty on Gustavsbergin tuotantoa. Sen pohjasta löytyy himmeä tehtaanleima. Luulen pytyn iäksi yli sata vuotta. Sen väri on kellastunut ja lisäksi se on sisä- ja ulkopuolelta krakeloitunut. Vastaavia hunajapyttyjä on valmistanut myös Arabia ja Rörstrand.

image.jpeg

Krakeloitunut pinta on omalla tavallaan aika kaunis. Sininen väri kukkakuvioissa on säilynyt hyvin.

image.jpeg

Kukkia ei kannata pitää näissä ”ruukuissa” pysyvästi. Pytyt kestävät hyvin kuitenkin muoviruukun suojaamaan kukkaa, kunhan sitä ei kastele pytyssä.

image.jpeg

Pienempi ruukuista on voipytty, jonka pohjasta ei löydy minkäänlaista leimaa, kirjainta tai mallinumeroa. Arabian voipytyillä on yleensä ainakin jompikumpi merkinnöistä.

Arabian mallistossa on ollut täysin vastaavanlainen voipytty ja epäilen hyvin vahvasti että tämäkin on Arabian, mutta on jäänyt jostain syystä ilman leimaa. Jätetäänkö sekunda eli kakkoslaatu leimaamatta vai mikä on syynä siihen että tuote lähtee tehtaalta ilman leimaa?

image.jpeg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *