Zhostovo, siis mikä?

Pientä kuumepotilasta kotona hoitaessa naistenpäivän toivottelut joudutaan hoitamaan nyt ilman tuoreita kukkia. Mutta käyhän se näinkin. Samalla pääsen kertomaan teille...

Zhostovo-maalauksesta. Jonkin aikaa sitten löysin kierrätyskeskuksen romuhyllystä kaksi pientä mustaa kukkatarjotinta, joihin oli maalattu koristeet käsin. Ensisilmäyksellä niistä ei nähnyt muuta kuin että ne ovat Venäjällä tehtyjä. Se selvisi tarjottimen takaa leimasta, jossa oli leimattuna ilmeisesti tarjottimen hinta (Kopeekkoina oletan). Nyt ne siis maksoivat 0,45 € kpl.

Olen jo aikaisemmin ihmetellyt vastaavia kukkamaalauksia ja nyt sitten selvitin asian. Zhostovo-maalaus on vanhaa venäläistä kansantaidetta, jossa tummalle pohjalle maalataan öljyväreillä ja pehmeällä siveltimellä kuva, joka päällystetään lakkakerroksilla ja pinta kiillotetaan.

Yleensä maalauksessa on kukka-aihe, jossa vuorottelevat isot puutarhakukat ja pienet luonnonkukat. Omat tarjottimeni ovat sieltä vaatimattomimmasta päästä, mutta näitä löytyy aivan valtavan kauniita ja suuria.

Kuvausseuraksi on päässyt samaa värimaailmaa oleva tanskalainen Ira-peltipurkki. Näyttää siltä että olen alkanut kerätä myös näitä kukkakuvioisia purkkeja. Osaako joku kertoa niistä enemmän?

Oikein Upeaa Naistenpäivää!

Kommentoi