Rasvoista, kolesterolista, maidosta, C-vitamiinista, homokysteiinista
Ohessa kirjoitukseni ravinnon rasvoista ja SVT-taudeista.
Oleellista siinä on:
1. Miksi margariinia alettiin valmistaa?
2. Ancel Keysin jostain syystä väärentämä tutkimus, johon Suomen terveystiedotus on lähes 60 vuotta nojannut
3. Sydänkuolemien jatkuva lasku, riippumatta mm. statiinien räjähdysmäisestä myynnin kasvusta, sydänkuolemat alkoivat laskea v. 1969, statiinien myyntikäyrä on räjähtänyt kasvuun, ja statiinien myynnin kasvaessa sydänkuolemien lasku on tasaantunut, eli loiventunut.
4. Myydyimmän statiinin, simvastatiinin erittäin tuhoisat sivuvaikutukset
5. Maitorasvan terveellisyys
6. C-vitamiinin merkitys sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, virallinen lääketiede ei edes tunne sen merkitystä SVT-tautien torjunnassa
7. Homokysteiinin nousun vaarallisuus SVT-tautien kannalta.
Virallinen terveystiedotus on nojannut 58 vuotta väärennettyyn rasvatutkimukseen SVT-tautien esiintyvyydessä
Thomas Alva Edison keksi hehkulampun 22.10.1879 ja kynttilöiden menekki romahti. Piti keksiä käyttö turhaksi käyneelle kynttilätehtaalle USA:ssa, siellä aloitettiin margariinin valmistus 1800-luvun lopulla.
V. 1953 kun tohtori Ancel Keys julkisti tutkimuksensa tyydyttyneen rasvan kulutuksesta ja sydänsairauksista eri kansoilla. Hänen mukaansa, mitä enemmän tyydyttynyttä rasvaa ruoassa oli, sitä suurempi riski oli sairastua sydän- ja verisuonitauteihin (SVT).
Tohtori Keys tulkitsi valikoivasti aineistoaan ja käytti saatavissa olevista 22 maan tiedoista vain seitsemän maan aineistoja. Hän jätti ulkopuolelle 15 maata, joiden tulokset eivät vastanneet ennakkokäsitystä, ne kumosivat hänen väitteensä. Suomen Akatemia myönsi Ancel Keysille akateemikon arvon vuonna 1980.
V. 1978 USA:ssa senaattori McGovernin johtama poliittinen komitea päätti ilman lääketieteellistä näyttöä, että kasvirasvat ovat terveellisiä ja eläinrasvat pahoja. Tämä päätös otettiin Suomessa terveystotuudeksi.
Lääkäri Antti Heikkilän mukaan sydänkuolemat Suomessa ovat vuodesta 1969 laskeneet 35-64 v. miehillä 500 tapauksesta 100 000 asukasta kohti, 100 tapaukseen/100 000 asukasta v.2006. Naisilla vastaavat luvut ovat n. 90 tapausta v.1969 ja vuonna 2006 n. 20 tapausta/100 000 asukasta. Statiinien myynti oli vuonna 1990 noin 2 vuorokausiannosta/1000 asukas. Vuonna 2009 statiineja myytiin noin 88 vuorokausiannosta/1000 asukas. Statiinien myynti on 44-kertaistunut 20 vuodessa. Erityisesti on lisääntynyt simvastatiinin käyttö.
Turun yliopiston tutkimus(Jula,Marniemi,Rönnemaa,Huupponen 2005) osoittaa simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon (AA) osuutta 14 %. Statiinit heikentävät insuliiniherkkyyttä ja lisäävät insuliiniresistenssin, ylipainon ja diabeteksen riskiä.
MTT:n kotieläinjalostusprofessori Kalle Maijala v.2003 toteaa saksalaisen prof. E. Rennerin v.1995 tutkineen, että maidon yli 400 rasvahaposta 45 % alentaa, 41 % on neutraaleita ja 14 % kohottaa kolesterolia. Maitoa ja jogurttia päivittäin käyttäneiden kolesterolitaso on alempi kuin muun väestön. Maijala huomauttaa, että mikään tutkimus ei ole osoittanut, että täysmaito lisäisi veren kolesterolia. Heikkilän mukaan rasvaton maito tekee hedelmättömäksi, rasvainen hedelmälliseksi.
1950-luvun alussa kanadalainen G. C. Willis totesi marsuilla ja potilaillaan, että valtimonkovettumatautisilla oli alentunut C-vitamiinitaso. Kädellisiltä, marsuilta, lepakoilta ja linnuilta puuttuu C-vitamiinin valmistamiseen tarvittava entsyymi L-gulunolaktonioksidaasi. C-vitamiinilisäys paransi taudin.
USA:ssa 136 095 ihmistä koskeva tutkimus ja British Medical Journalin vanhuksilla tehdyn tutkimuksen tulos on, että veren homokysteiiniarvo on tärkein ennuste SVT-tauteihin. Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit alentavat homokysteiinia.
Kari Kurki
karikurki@hotmail.com
Mikkeli