Rehellisesti: Menkat

Moikka! Mä oon jo hetken miettinyt, että pitäisikö perustaa uusi blogi, jonne voisin kirjoitella näitä ”rehellisesti” tekstejä.Päätin nyt kuitenkin jatkaa näitä tänne, sillä se antaa minulle enemmän mahdollisuuksia kirjoittaa tänne. Toivottavasti sinä, joka oot tänne eksynyt pystyt nauttimaan tästä kirjoituksesta!

 

Menkat, kuukautiset, hilloviikot… näin jokainen menkoista puhuva henkilö aloittaa videonsa ja kirjoituksensa, joten liitynpäs tähän joukkoon mukaan. Yleensä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta onko ne menkat sitten niin rakkaat?

Minua on näin 14 vuotiaana nuorena naisen alkuna nämä mysteeriset kuukautiset viimevuosina mietityttäneet. ”Sattuuko ne?”, ”Haiseeko ne?”, ”Näkyykö ne”, ”Voinko enää koskaan elää normaalia elämää?” Ja nyt näin kohta yli vuoden niiden kanssa eläneenä olen oppinut itsestäni paljon uutta, ja saanut vastauksia kysymyksiini.

Minä kuuluin siihen joukkoon, joka odotti kuukautisten alkua jännittyneenä, mutta tavallaan iloisena. Halusin niiden alkavan ja saatoin usein vessassa käydessäni miettiä: ”eikö ne koskaan ala?” Ja pakko myöntää, että saatoin olla aika kateellinen ystävilleni joilla ne olivat jo alkaneet. Silloin näin kuukautiset upeana aikuistumisen merkkinä. No, totuushan on se, että olen vieläkin aivan täysin kakara, vaikka kerran kuussa verta vuodankin. Eipä siinä oikeastaan paljoakaan elämä muuttunut.

Sinä iltana kun ne kuukautiset sitten alkoivat olin aivan onnesta sokaistunut ”VIHDOINKIN!” kaiken sen odottamisen jälkeen minusta oli tullut nainen. Asetin siteen paikoilleen ja kutsuin äidin keittiöstä huoneeseni, jossa sitten tokaisin äidilleni ”mulla alkoi kuukautiset”. Äitini vain kysyi tiedänkö missä on siteitä ja tottahan toki minä tiesin kun olin niitä vessankaapissa usein nähnytkin.

Olin onnekas, sillä ensimmäiset menkkani olivat lyhyet ja todella niukat. Sen jälkeen ajattelinkin ettei se nyt niin kamalaa ole kuin ihmiset väittävät. No olen siitä myös kiitollinen, että menkat ovat olleet jo heti alusta saakka mulla tosi säännölliset. Itse koin parhaaksi ladata puhelimeen sovelluksen johon voin iltaisin kirjata oireitani ja vuodon määrää. Sovelluksesta myös pystyn tarkistamaan milloin seuraavat kuukautiseni alkavat ja kauanko vuoto kestää.

No mutta oireet ja vuodon määrä. Ne ovat muuttuneet jo pitkän aikaa tähän pisteeseen mitä ne nyt ovat. Minusta olen itse aika onnekas, vaikka muuttuihan se kaksi päivää viikoksi ja niukka vuoto aika reippaaksi. Mutta itse en ole kärsinyt juurikaan kivuista tai pahasta turvotuksesta. Lähinnä vain jatkuvasta tarpeesta käydä vuodon aikana vessassa. Mielialan vaihteluakaan ei ole juurikaan ollut.

”Menkkamokat” itse en koe sitä nyt niin kamalan nolona, jos vaikka siteen olen unohtanut lavuaarin reunalle tai on tullut housuista läpi. Sehän on vaan elämää. Iloitsen siitä, että olen oppinut ajattelemaan menkat positiivisen kautta, vaikka eihän ne nyt mikään hirveä juhlan aihekkaan ole. Elämä on helpottunut todella paljon kun en enää häpeä sen siteen kantamista roskikseen, tai luokasta vessaan poistumista selkeästi siteen kanssa.

Kuukautissuojista sen verran, että jokainen kokee eri asiat eri tavalla ja itse olen kokenut siteen minulle toimivimmaksi ratkaisuksi. Ja sen oman juttunsa löytää vain kokeilemalla. Ja nyt jos joku nuori tyttö on tätä eksynyt lukemaan, niin ei, ei se tamppooni sinne emättimeen katoa. 🙂

Mitä sitten voi tehdä ja mitä ei voi tehdä kuukautisten aikana? Oikeastaan sähän voit tehdä samoja asioita kuin normaalistikin. Kuukautisten aikana voi pyöräillä, uida, ratsastaa tai tehdä oikeastaan mitä vain urheilua, kunhan se itsestään tuntuu hyvältä. Myös seksiä voi harrastaa menkkojen aikana, mutta täytyy muistaa se että kumppani on myös okei sen asian kanssa. Olen myös kuullut ihmisten väittävän, että kuukautisten aikana ei voi mennä suihkuun. SE ON TODELLAKIN VÄÄRIN!!! Hygienia on kuukautisten aikana todella tärkeää ja suihkun jälkeen on aina paljon puhtaampi ja raikkaampi olo.

Minulla oli tämän julkaisun takana lähinnä yksi asia… Menkat on normaalia asia, joista pitäisi puhua mahdollisimman avoimesti ja normaalisti. Ja tietenkin se on okei jos niistä ei halua puhua, se on jokaisen oma päätös. Mutta haluaisin muidenkin minun ikäisten näkevän kuukautisten luonnollisuuden.

 

Toivottavasti vielä joskus tämäkin asia normalisoituisi <3

HEI! Ja jos on vielä kysyttävää tai haluat jakaa omia kokemuksiasi niin rohkeasti vain kommentoimaan!

hyvinvointi terveys hyva-olo ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *