2019 / 365 / 3 / arkiruoka edition

Päivittäiseen hyvinvointiini vaikuttaa se että kärsin melko vaikeista suolisto-oireista arjessa. Asiaa on tutkittu ahkerasti ja kyseessä on siis IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä. Arjessa on siis melko rajattu määrä ruoka-aineita joita voin vapaasti syödä. Lisäksi minulla on todettu laktoosi-intoleranssi ja suosin vegaanista ruokavalioa. Melkoinen kombo siis!

Sain kesällä 2018 ravitsemusterapeutilta ohjeet noudattaa ensin FODMAP ruokavalioa ja tiukan karsimisjakson jälkeen saatoin kokeilla eri ruoka-aineiden lisäämistä arkiruokailuihini.

FODMAP:ssa siis karsitaan suolessa fermentoivia eli suolistokaasuja muodostavia hiilihydraatteja ruokavaliosta pois. Näitä ovat mm. sipulit (tätä on käytännössä lähes kaikissa valmisruuissa!), herneet,pavut, kivelliset hedelmät, vehnä, ohra, ruis ja laktoosia sisältävät maitotuotteet jne. Lista on melko pitkä ja ulkoiseen silmään myös aika epälooginen. En olisi onnistunut käymään läpi karsimisvaihetta ilman ravitsemusterapeutin neuvoja.

Lisäksi kun koen elämässä vähemmän stressiä voin syödä vapaammin kuin stressaavassa elämäntilanteessa.

Sitten vielä se vegaanipuoli… en syö lihaa sillä tehotuotanto ei myötäile elämänarvojani, koen kasviperäisen ruuan terveelliseksi sekä miellän että kasvisruoka on usein ilmastotehokkaampi valinta. Koen että heikon laktoosin sietokylykyni takia myöskin kasviperäiset maitotuotteiden korvikkeet ovat kätevämpi vaihtoehto minulle.Ei aina tarvitse tarkastella onko ruoka laktoositon, se on sitä automaattisesti ollessaan vegaaninen ja kasviperäinen.

En ole valinnoissani ehdoton, vaan toteutan tätä valintaa pääsääntöisesti arjessa. Ulkona syödessä saatan tilata myös kalaa.

Tässä esimerkki arkiruuastani eli vegaaninen tofumakaronilaatikko

Tofua

Maissi- tai riisipastaa

Kaurapohjainen ruokakerma

Vegaanista juustoraastetta (itse käytän violifen pizzablockia)

Pippuria

Suolaa

Marinoi tofu jos käytät maustamatonta. Itse tein marinadin rypsiöljystä, soijakastikkeesta, tahinista, paprikajauheesta ja curryjauheesta.

Keitä pastaa puolet keittoajasta. Paista marinoitua tofua pannulla muutama minuutti. Kaada pasta ja tofu uunivuokaan ja ripottele päälle vegaanista juustoraastetta. Lorauta päälle kaurakerma ja paista uunissa 200 asteessa puoli tuntia.

Maukasta ruokaa joka ei tee vatsasta suurta ilmapalloa!

 

Kaikella rakkaudella, Alisa.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys