Iloista Vappua!
Vappu, tuo varmin kevään tulon juhla… vai onko? Ikkunasta ulos katsoessa täällä on ainakin noin viisi senttiä lunta. Jaiks! Jos säät ei suosi niin onneksi juhlan kun juhlan voi aina pelastaa hyvällä ruualla ja herkuilla! Sen takia meidän perheen Vappu näyttää tänävuonna varsin itsetehdyltä. Yritän siis peittää tuota takatalven aiheuttamaa kaamosmasennusta. Huomenna pitäisi mennä hakemaan pikkuherran ensimmäinen vappupallo vapputorilta, mutta katsoessani sääennustetta, päivän korkeinlämpötila +3 ja lumisadetta ajattelin että saahan niitä palloja kaupastakin. Tänä vappuna vedän villasukat jalkaan ja värjöttelen kyökin lämmössä ja kestitsen vieraita itsetehdyllä simalla, munkilla ja perunasalaatilla.
Parhaimmat sima ja munkkiohjeet mielestäni ehdottomasti tarjoaa dansukker. Muutamana vuonna olen jo luottanut heidän resepteihin niin siman kuin munkkien suhteen ja hyvin on maistunut. Siman tein perinteisellä simaohjeella ja lisäsin yhden appelsiinin mehun. Munkit ovat puolestaan fariinimunkit reseptillä toteutettu.
Perunasalaatin resepti on puolestaan oman kokeilevan keittiöni tulos, ja resepti tulee tässä:
n. 4 hlö
8 perunaa
1/2-1 omena (riippuu omenan koosta ja omasta makumieltymyksestä)
n.2-3 maustekurkkua
1 punasipuli
1 kermaviili
1dl majoneesia
2tl sinappia
1tl pippuria
1tl suolaa tai vapaalla kädellä rouhittua merisuolaa JA/TAI muutama ruokalusikka maustekurkun etikkalientä.
Keitä perunat suolavedessä (jäähdytä mielellään jääkaapissa, helpottaa kuorimista ja paloittelua), pilko omena, maustekurkut ja sipuli, lisää kermaviili ja majoneesi, sekoita varoen ettei perunat hajoa ja mausta. Tee perunasalaatti mielellään edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin maustumaan. Koristeluun voi käyttää rucolaa, herneenversoa tms. Tarjoile nakkien kanssa ja kutsu ystävät kylään!
Iloista Vappua!
-Katri