Haussa uusi työnantaja – miten tunnistaa match?

Hienoa – olet siis ainakin jollain tasolla tunnustanut, että haluaisit nähdä millaista on muualla. Et ole luovuttaja! Suomessa usein käsitetään työpaikan vaihtaminen epälojaalina luovuttajan tekona. Uusi työrooli tuo mielettömästi merkitystä ja iloa elämään ja pistää meidät ajattelemaan uudella tavallla ja kehittämään itseämme. En ole ikinä ymmärtänyt niitä ihmisiä, jotka viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen nurisevat vihaavansa työtään. Suurimmalle osalle minulla olisi heti vinkki: vaihtamalla paranee! Kyseessä ovat kuitenkin enimmäkseen n. 30-vuotiaat pk-seudulla asuvat asiantuntijatyötä tekevät ihmiset, eli valinnanvaraa olisi varmasti.

Heti alkuun täytyy kertoa, että vuonna 2014 oltuani työpaikassani muutaman vuoden, huomasin LinkedInissä todella mielenkiintoisen avoimen paikan. Lähetin hakemuksen, sain kutsun haastatteluun joka sujui mukavasti, mutta haastattelussa tajusin, kuinka hyvin itse asiassa viihdyn nykyisellä työpaikallani. Sain kutsun seuraavaan vaiheeseen, mutta kieltäydyin jatkosta. Tällä kertaa kokemus avasi siis silmäni sen suhteen, etten halunnutkaan vaihtaa työpaikkaa ja löysin uudelleen motivaation nykyiseen hommaan. Kävi miten kävi, olen siis samoilla linjoilla kuin Alf Rehn:

”On sanomattakin selvää, että maailmassa on harvoja asioita, joita tulisi jatkuvalla syötöllä vaihtaa. Alusvaatteet, tottakai, ja huonot tavat parempiin. Sitten on asioita, joita kannattaa vaihtaa aniharvoin, kuten omat periaatteet ja aito rakkaus. Kiinnostavimpia taitavat kuitenkin olla ne asiat, joita tulisi vaihtaa aika ajoin. Ei liian usein, mutta ei myöskään liian harvoin. Kuten työpaikkaa.”
(Alf Rehn, Duunitori 16.10.2018)

Neljä vuotta ja yhtä lasta myöhemmin, olen tällä kertaa varma, että on aika vaihtaa paikkaa tai lopputuloksena on nykyisen työni puolivillainen hoitaminen. Ja koska kyseessä on myyntirooli, kaivaisin lopulta vain itselleni kuoppaa. Asiakkaat ja sitä myötä rahavirtakin loppuisivat. Koska olen työskennellyt vuosia rekrytoijana erittäin nastassa yrityksessä, on minusta tullut melko kranttu työnantajien suhteen. Päätin kuitenkin, että strategiani työnhakuun olisi seuraava: sen sijaan, että etsisit unelmiesi työpaikkaa, mikset etsisi unelmiesi työnantajaa? Kantapään kautta olen kokenut, että on hitosti mukavampaa tehdä ajoittain mälsää työtä kivassa porukassa, kuin enimmäkseen kivaa työtä suht helvetillisessä yrityksessä.

Lisäksi kun lähestyt yrityksiä avoimesti potentiaalisina työnantajina sen sijaan, että hakisit avointa työpaikkaa, erotut joukosta positiivisesti. Et voi tietää, jos satutkin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan! Tällä hetkellä olen käynyt keskusteluja uusista haasteista kolmen eri yrityksen kanssa joita lähestyin avoimella hakemuksella. Kaikkien kanssa tapaaminen järjestyi nopeasti ja samoin kävi ilmi, että organisaatioon on tulossa muutoksia ja kyllä tekijälle aina hommia riittää. Nyt loppusuoralla on kaksi yritystä ja kaksi roolia, joita ei ikinä edes ole tietääkseni avattu julkiseen hakuun. 

Vertailun vuoksi, olen tässä samalla myös hakenut 14 eri työpaikkaa HR-alalta. En ole päässyt yhteenkään haastatteluun. Sen sijaan minulla on kattava kokoelma miten monella tavalla voi kirjoittaa ”Saimme yli 200 hakemusta eikä valintamme kohdistunut sinuun.” Ai niin, on siellä myös kolme yritystä ketkä eivät ikinä vastanneet yhtään mitään. 

Tässä vinkit täydellisen työnantajan löytämiseen:

  1. Ole LinkedInissä – seuraa mitä yritykset, vaikuttajat ja aivan tavallisetkin ”duunarit” sinne jakavat. Jos joku kolahtaa, paina työnantajan nimi mieleen. Ole myös itse aktiivinen; tykkää, kommentoi, kirjoita!
  2. Tutustu yritysten verkkosivujen ”Ajankohtaista” ja ”Blogit” osioihin. Jos joku kolahtaa, paina työnantajan nimi mieleen! (Paina myös juttu mieleen siltä varalta, että pääset haastatteluun ja haluat briljeerata osoittamalla, että olet oikeasti perehtynyt.)
  3. Tutustu yrityksen arvoihin. On yleisestikin hyvä merkki, jos yritys avaa sivuillaan jo työnantajakulttuuriaan ja arvojaan. Jos kolahtaa, paina nimi mieleen! Peilaa mahdollisessa tapaamisessa myös omia ja yrityksen arvoja.
  4. Verkostoidu – kysele tutuilta ja tutuntutuilta. Jos kuulut järjestöihin (esim. Mothers in Business) tms. ryhmiin on heillä yleensä sopivat some-kanavat missä voi turvallisesti kysellä kokemuksia niin työnantajista kuin parhaista lasten talvisaappaista.
  5. Valmistaudu kirjoittamalla yksi (max. 1 sivu) hakemuskirje, joka on helposti muokattavissa ja tuunattavissa. Todennäköisesti joudut kuitenkin syöttämään omat tietosi moneen kertaan yritysten omiin rekrytointialustoihin, mutta ainakin saatekirjeen ydin on heti saatavilla. 
  6. Kerro kirjeessä: miksi lähestyt juuri tätä yritystä, mikä ko. yrityksessä kolahti juuri sinulle, mitä toivot seuraavalta työpaikaltasi, mitä annettavaa sinulla on yritykselle, mikä on oma intohimosi työn suhteen, miten olet visioinut tulevan yhteistyönne, milloin olet käytettävissä – eli ota kaikki irti siitä, että nyt kirjoitat avointa viestiä etkä hakemuskirjettä jonka sisältö on jonkun muun sanelema.
  7. Googlaa – ei ollenkaan yliarvostettu temppu

Lisäksi on paljon sivustoja, joilta löytää työntekijäkokemuksia. Ehkä jättäisin keskustelupalstat omaan arvoonsa, mutta esimerkiksi Glassdoor.com -sivustoa voi vilkaista. Suhtaudun näihin kuitenkin varauksella, aina.

Tsemppiä metsästykseen ja vuoropuheluun! Varoituksen sana – täydellisen työnantajan metsästykseen jää koukkuun 😉

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *