Rahalätinää: Australia vs. Uusi-Seelanti working holidaylla

Minulla on täällä blogitekeleessäni tuolla oikeassa laidassa suurin piirtein toimivia tageja, joista yksi on raha. Siitä on ollut paljon puhetta Lilyssä viime aikoina, joten voisin kommentoida asiaa Australian ja kiivimaan working holidayn kannalta. Ehkä joku siellä miettii, että no kumpaan maahan mää nyt lähtisin. Tietenkin molempiin! Mutta asiaan.

Reilu vuosi sitten olin siis 9 kk Uudessa Seelannissa, josta muutaman kuukauden klassisessa backpacker-työssä ravintola-alalla Aucklandissa. Tein myös kakkostyönä myyjän hommia suomalaiselle yrittäjälle. Taloudellisesti tässä ei ollut paljoa järkeä, koska Auckland on valtavan kallis ja matalapalkka-alojen palkat kirjaimellisesti matalia. 

IMG_2836.jpg

Kuten kiivimaan rahaa käsittelevissä postauksissani kommentoinkin, suurin ongelma oli ehdottomasti asuminen kalliissa suurkaupungissa. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Onneksi typerää on vasta tehdä sama virhe kahdesti, joten täällä Australiassa en jäänyt kaupunkeihin. Olen vähän työnarkomaani ja ajoittain hyvinkin antisosiaalinen möykky ja mulle ei ole tarpeellista pitää kaikkea cityelämän houkutuksia siinä aivan lähietäisyydellä. En minä halua niitä kovin usein länsimaalaisissa kaupungeissa (Buenos Aires on poikkeus). Katoomba oli täydellinen asuinpaikka, sillä parin euron ja tunnin junalla pääsi hurauttamaan napsimaan tärähtäneitä turrekuvia Sydneystä.

IMG_3601.jpg

Uudessa Seelannissa on jopa 25-30 % pienemmät palkat, mutta muuten aika lailla sama hintataso, joten dollareiden kuvat silmissä kannattaa tietenkin tulla tänne Down Underiin. Maagisista $50 tunnissa -töistä ei itselläni ole kokemusta, mutta minimipalkka esimerkiksi ravintola-alalla on reilu 18 dollaria, joten yhtään vähempään ei kannata tyytyä. Fairworkin nettisivuilta löytyy kaikki mahdollinen, jos oma palkka mietityttää. Täällä on monenlaisia työsopimuksia, mutta w&h-viisumilaisilla aika yleinen on ’casual’, jolloin ei esimerkiksi kerry mitään lomia. Itselläni oli aiemmassa työpaikassa erikoinen annual salary, eli vuosittainen könttäsumma. Siinä oli kusetuksen makua, mutta ei täällä ihan loputtomiin voi omia oikeuksiaan puolustaa. Aina sieltä joku pieni porsaanreikä löytyy, kunhan ei ihan karjunkokoinen reikä kuitenkaan ole.

IMG_3335.jpg

Jotenkin outoa puhua rahasta working holidayn yhteydessä, sillä harva länsimaalainen tänne varmaan tulee tienaamaan. Suurin osa tuntuu olevan tili tuli tili meni -periaatteella. Mulla on vain jostain kuusivuotiaasta asti ollut tarve säästää sukanvarteen, joten olen keskittynyt töihin ja tulen sitten joskus matkustamaan perusteellisemmin, jos siltä tuntuu. Toki nykyinen työ on onnellisesti mahdollistanut molemmat ja siitä olen oikein mielissäni! Olen kuitenkin onneksi alipalkattu, niin pysy joku roti onnekkuuden määrässä. Alipalkattu tarkoittaa $23 tunnilta casual-sopimuksella, mikä on sama kuin siivoajilla. Toimenkuva ja työajat ovat kuitenkin niin spot on, etten ole jaksanut ainakaan vielä meuhkata tästä. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *