äitiys- ja lantionpohjafysioterapia / Emg – mittaukset

D4C9F686-1FFB-434B-8A4B-63C229823DB5.JPG

Kuva: Reetta Lappalainen

9FE7451E-4539-4CDB-A2F8-11B221FDDF80.JPG

Olen käynyt tässä muutaman kuukauden aikana nyt kaksi kertaa äitiys- ja lantionpohjafysiterapiassa Jyväskylä Optimovella Annakaisa Hinkkasen vastaanotolla (www.fysioannakaisa.com). Kirjoitin ensimmäisestä käyntikerrastani myös postauksen, jonne pääset tästä. Siellä kerron hieman perustietoja tästä fysioterapianmuodosta ja nyt tarkoitus onkin kertoa siitä, millä lantionpohjanlihasten voimaa voi mitata ja miksi se on niin tärkeää. Kerron myös miten itse koin mittauksen ja mitä käytännössä vastaanotolla silloin tehtiin.

Emg-mittaukset tehdään sisäisesti lantionpohjasta ylläolevassa kuvassa näkyvän elektrodin avulla. Elektrodi yhdistetään mittariin, joka reagoi lantionpohjassa tapahtuvaan jännitykseen. Käytännössä siis fysioterapeutin ohjeita noudattamalla jännitetään ja rentoutetaan lantionpohjanlihaksia eri voimakkuuksilla ja mittari kertoo lihaksiston voimatasoja sekä kykyä rentouttaa lihakset. Lantionpohjassa voi olla myös tahtomattaan staattinen jännitys, joka voi tuoda mukanaan erilaisia ongelmia kroppaan. Ylijännittäminen voi tuoda mukanaan mm. pidätysvaikeuksia. Lantionpohjanharjoittelu on todella tehokas hoitokeino mm. erilaisiin virtsankarkailuongelmiin, seksuaalisen nautinnon parantumiseen sekä raskaudesta ja synnytyksestä palautumiseen. Mittauksilla voi selvittää lantionpohjanlihaksiston erilaisia voimia, kuten maksimi-, kesto- ja nopeusvoimaa. Mittauksesta selvinneellä tiedolla fysioterapeutti ohjeistaa jatkoharjoitteluun heikkouksien parissa.

Lantionpohja oli ainakin itselleni hankala hahmottaa, joten tästä oli mulle paljon hyötyä. Mittaristolla voi pelata myös yksinkertaista peliä, joka toimii supistamalla ja rentouttamalla lantionpohjanlihaksia. Pelin avulla oli paljon helpompi keskittyä lantionpohjan harjoitteluun ja se toi hauskan lisän fysioterapiakäyntiin.

Käytännössä vastaanotolla toimitaan niin, että Annakaisa opastaa laittamaan elektrodin vessassa liukuvoiteen avulla paikoilleen, jonka jälkeen mittari kytketään elektrodista roikkuvaan johtoon. Elektrodin kanssa pystyy liikkumaan normaalisti ja mittaus/harjoittelut tehtiin makuuasennossa. Seuraavalla kerralla mittaus tehdään pystyasennossa, koska se on haastavampaa. Harjoittelun jälkeen henkilökohtainen elektrodi otetaan vessassa pois ja pestään hyvin. Sitä voi käyttää useamman kerran. Kokeilimme myös tennispalloa apuna lantionpohjanlihaksiston hahmottamiseen ja harjoitteluun. Tennispallon avulla on myös kotona helppo harjoittaa lihaksistoa. Kerron Annakaisan vinkkejä tennispalloharjoitteluun seuraavassa postauksessa.

Käynnin ansiosta minun on helpompi tunnistaa lantionpohjanlihakseni ja osaan myös itsenäisesti harjoittaa niitä nyt paremmin. Näen, että lantionpohjanlihakset jäävät todella helposti huomiotta vaikka ne ovat tärkeä osa naisen kehoa. Haluankin pitää itsestäni ja kehostani huolta tulevaisuutta ajatellen. Esimerkiksi raskaus ja synnytys ovat aina keholle suuri koitos ja uskon, että huolehtimalla lantionpohjanlihsten kunnosta voin vaikuttaa kehoni palautumiseen ja hyvinvointiin.

Jännitin mittausta hieman etukäteen, mutta Annakaisan ihana ja ammattitaitoinen asenne sekä super selkeät ja helpot ohjeet saivat kyllä jännityksen katoamaan täysin. Itse toimenpide olikin yllättävän helppo kaikinpuolin ja fysioterapiakäynti hyvinkin antoisa. Elektrodin avulla tehty harjoittelu auttoi selkeästi paremmin hahmottamaan oman lantionpohjan. Jos on yhtään ongelmia näiden asioiden kanssa tai kiinnostaa tietää oman lantionpohjan tilanne, suosittelen todella lämpimästi kääntymään Annakaisan ammattitaidon puoleen. Silloin saa heti ammattilaisen käsityksen omasta tilanteesta, ja oikeat ohjeet ongelman ratkaisemiseksi.

Löydät Annakaisan myös Instagramista nimellä @fysioannakaisa ja mut nimellä @annammatilda.

Super ihanaa viikkoa kaikille! <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *